Najstarija evropska krava živi u Sloveniji

U selu Vojnik kod Celja živi vjerojatno najstarija krava u Evropi, rođena još u vrijeme socijalizma, kad su krave bile mršavije i davale manje mlijeka, ali se od krava ipak moglo skromno živjeti.

Svijet 02.06.2016 | 13:40
Najstarija evropska krava živi u Sloveniji

"Naša krava Luca stara je 35 godina i do sada je otelila 25 teladi", kazala je za mariborski list "Večer" njena vlasnica, 90-godišnja Justina Jezernik.

Krava se otelila u njihovoj štali i bila je vrlo mirna i mila, lako se muzla, pa je gazdarica nikad nije htjela prodati ili prepustiti mesaru, što je uobičajen žalostan kraj za krave na selu, kad više ne mogu ostati bređe ili ostanu bez mlijeka.

"Muzla sam je još prije nekoliko mjeseci, davala je tri do pet litara", ispričala je Justina. Svoju miljenicu ne namjerava prodati "za goveđu juhu" nego kaže da će je pustiti umrijeti prirodnom smrću u štali u kojoj se i rodila.

Luca se zadnji put otelila prije dvije i po godine.

Bračni par Jezernik misli da je njihova krava najstarija u Evropi, ali godine joj službeno ne mogu dokazati jer je vođenje službenih knjiga o stanju u štalama u Sloveniji postalo obavezno tek 1996, kad je i Luca prvi put dobila svoj prvi registarski broj.

"Da je Luca numerirana odmah kad se otelila, sada bi se ponosila laskavim nazivom najstarije europske krave", kazao je veterinar Dušan Jagodič koji još uvijek prati za njeno zdravlje.

"Da je to vrlo stara životinja vidi se već iz Lucine konstitucije jer su moderne krave skoro dvaput veće i teže od Lucine pasmine i sličnih krava kakve su nekoć živjele u Sloveniji", dodao je veterinar.

Izvor: Fena

 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

sova

02.06.2016 11:59

Krivi podatak. Najstarija Slovenska krava i to krava muzara je SFRJ. Tako su je dobro izmuzli da se ne može oporaviti čak ni pojedine sise a kamoli cijelo vime. I pored svega toga su je demolirali po svim šavovima..A ova je ipak u boljem stanju pa je upitno da li će Luce moći nju da demolira...

ODGOVORITE