Спријечите проблеме са желуцем

За оне који пате од гастритиса или упале слузокоже желуца пролеће је непријатно годишње доба. Промене спољашње температуре представљају стрес за организам, а нарочито за органе за варење. У пролеће долази до повећаног лучења киселине која надражује зидове желуца, па се појачавају тегобе болести.

Здравље 02.06.2016 | 10:04
Спријечите проблеме са желуцем

Поред тога што морају да се придржавају лекарске терапије, оболелима од гастритиса препоручује се посебан режим исхране. Треба да избегавају парадајз и јужно воће јер садрже супстанце које појачавају желудачну киселину. Из јеловника треба избацити месне прерађевине и слаткише који успоравају
варење, као и махунарке јер изазивају надимање. До иритације желуца долази и услед прекомерног конзумирања жестоких пића, али и намирница које садрже кофеин, као што су кока-кола, кафа и чоколада.

 Шта оштећује желудац

Гастритис је честа болест коју многи олако схватају и третирају као пролазан проблем с варењем. Међутим, лекари упозоравају да болест никако не сме да се занемарује. Мора адекватно да се лечи јер, у супротном, може да пређе у хронично стање, а затим и да прерасте у чир на желуцу. Проблеми настају када дође до упале слузокоже желуца, односно њеног заштитног слоја који треба да спречи продор киселине у дубље слојеве желудачног ткива. Упала се најчешће јавља као последица неправилне и нередовне исхране, али и константног стреса. Слузокожа се оштећује и услед дуготрајног коришћења лекова као што су „аспирин“ или „бруфен“ или услед инфекције бактеријом хеликобактер пилори.

Упозоравајући бол

Тегобе које прате гастритис јављају се нагло и најчешће не трају дуго. Обично се прво осети бол у горњем делу стомака, који се појачава или смањује након узимања хране. Од осталих симптома на болест указују мучнина, губитак апетита, гасови и осећај надутости после оброка.

Уколико се гастритис не лечи, јавља се чир на желуцу, а неки облици хроничног гастритиса повећавају ризик од настајања рака. Дијагноза болести се поставља гастроскопским прегледом и помоћу ње се одређује тачно место оштећења слузнице. Терапија се спроводи лековима за регулисање желудачне киселине и за ублажавање тегоба. Анализом крви може да се установи присуство бактерије хеликобактер пилори, а у том случају спроводи се антибиотска терапија.

 ЖВАКА? НЕ, НИКАКО!

 Особе које пате од гастритиса не би требало да користе жвакаће гуме јер се приликом жвакања лучи велика количина желудачних сокова, који надражују оштећену слузокожу желуца

 Прилагодите јеловник

 Ако патите од гастритиса, покушајте да суздржите од јела које могу да вам погоршају тегобе. Погледајте чиме можете да замените поједина јела и намирнице:
1. уместо свежег белог хлеба једите црни двопек
2. љуту паприку замените ароматичним травама као што су тимијан, оригано, влашац
3. уместо саламе или сланине једите посну сирову шунку
4. чоколаду, шлаг и џемове замените бисквитима и кексом

 Ако сте од оних који ујутру на празан желудац попију неколико шољица кафе и попуше више цигарета, промените тај нездрави ритуал и дан увек започните доручком или макар кексићем!

Блиц жена

фото: интернет

 

 
 

Коментари / 0

Оставите коментар