Одгођено суђење генералу Ђукићу на неодређено вријеме!

Док не стигну списи са суђења генералу Новаку Ђукићу из Суда БиХ у Сарајеву, њему процес за признање пресуде пред Вишим судом у Београду неће почети.

Република Српска 02.06.2016 | 10:40
Одгођено суђење генералу Ђукићу на неодређено вријеме!

Судија Одељења за ратне злочине данас је на предлог одбране одложила поступак на неодређено време, све док списи не дођу. Због генералове болести и економичности нема потребе за заказивањем суђења једном месечно, јер без документације из Сарајева не може се радити.

Генерал Новак Ђукић осуђен је пред Судом БиХ на 20 година затвора, јер је наводно наредио гранатирање Тузле 25. маја 1995. године, када је на Тргу Капија погинуло око 70 људи. Судија је иначе прије седам дана Министарству правде Србије послао ургенцију да се из Суда БиХ поново траже списи предмета.

Генерал Ђукић јуче је дошао у суд, али није износио своју одбрану.

"Без списа му нисмо дозволили да било шта говори, јер је неопходно да се прво са свим детаљима суђења у БиХ упознају браниоци, а онда да генерала припремимо за исказ", каже Ђукићев двокат Милорад Константиновић и додаје:

"Уколико је то суђење било правично, као што тврде из Сарајева, онда Суд БиХ нема разлога да било шта крије и доставиће списе".

Константиновић наводи да очекују да ће Тужилаштво БиХ размотрити све елементе кривичне пријаве коју су у петак поднијели против Берка Зечевића, јер је његово вјештачење експлозије на "Капији" лажирано.

"Тражићемо да се одреди вјештачење и ангажују страни неутрални вјештаци балистичари, који су једини стручни да оцјене да ли је Зечевић направио грешке и да ли су оне можда случајне или су учињене намјерно. Захтјеваћемо да о свему томе обавештавају генерала Ђукића да му се омогући да присуствује вјештачењу и да ангажује стручне савјетнике балистичаре, који ће све то посматрати - нагласио је Константиновић.

Извор: Новости.рс

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

КЕКО

02.06.2016 09:47

Слобода за дјенерала Дјукица.

ОДГОВОРИТЕ