Odgođeno suđenje generalu Đukiću na neodređeno vrijeme!

Dok ne stignu spisi sa suđenja generalu Novaku Đukiću iz Suda BiH u Sarajevu, njemu proces za priznanje presude pred Višim sudom u Beogradu neće početi.

Republika Srpska 02.06.2016 | 10:40
Odgođeno suđenje generalu Đukiću na neodređeno vrijeme!

Sudija Odeljenja za ratne zločine danas je na predlog odbrane odložila postupak na neodređeno vreme, sve dok spisi ne dođu. Zbog generalove bolesti i ekonomičnosti nema potrebe za zakazivanjem suđenja jednom mesečno, jer bez dokumentacije iz Sarajeva ne može se raditi.

General Novak Đukić osuđen je pred Sudom BiH na 20 godina zatvora, jer je navodno naredio granatiranje Tuzle 25. maja 1995. godine, kada je na Trgu Kapija poginulo oko 70 ljudi. Sudija je inače prije sedam dana Ministarstvu pravde Srbije poslao urgenciju da se iz Suda BiH ponovo traže spisi predmeta.

General Đukić juče je došao u sud, ali nije iznosio svoju odbranu.

"Bez spisa mu nismo dozvolili da bilo šta govori, jer je neophodno da se prvo sa svim detaljima suđenja u BiH upoznaju branioci, a onda da generala pripremimo za iskaz", kaže Đukićev dvokat Milorad Konstantinović i dodaje:

"Ukoliko je to suđenje bilo pravično, kao što tvrde iz Sarajeva, onda Sud BiH nema razloga da bilo šta krije i dostaviće spise".

Konstantinović navodi da očekuju da će Tužilaštvo BiH razmotriti sve elemente krivične prijave koju su u petak podnijeli protiv Berka Zečevića, jer je njegovo vještačenje eksplozije na "Kapiji" lažirano.

"Tražićemo da se odredi vještačenje i angažuju strani neutralni vještaci balističari, koji su jedini stručni da ocjene da li je Zečević napravio greške i da li su one možda slučajne ili su učinjene namjerno. Zahtjevaćemo da o svemu tome obaveštavaju generala Đukića da mu se omogući da prisustvuje vještačenju i da angažuje stručne savjetnike balističare, koji će sve to posmatrati - naglasio je Konstantinović.

Izvor: Novosti.rs

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

KEKO

02.06.2016 09:47

Sloboda za djenerala Djukica.

ODGOVORITE