Човјек је једина врста која пије млијеко другог сисара

Није необично изгубити толеранцију на млеко и млечне производе временом, поготово узевши у обзир чињеницу како је од 60 до 75 одсто популације алергично на лактозу.

Здравље 02.06.2016 | 09:46
Човјек је једина врста која пије млијеко другог сисара

Око 30 милиона Американаца има неки степен интолеранције на лактозу која се открије пре него што наврше 20 година живота.

Уколико у обзир узмете чињеницу како је човек заправо једина врста која и у одраслој доби пије млеко другог сисара, није изненађујуће да је интолеранција на лактозу тако честа.

Будући да се кравље млеко много користи у исхрани, доста људи није ни свесно у коликој мери то утиче на њихово здравље.

"Неки људи који свакодневно конзумирају млеко имају константне симптоме попут надутости и затвора, али заправо никад не саберу два и два и мисле како је то нормално па им не пада на памет како би то могло бити од млека", каже др. Робин Чуткан, оснивач клинике "Тхе Дигестиве Центер Фор Wомен" у Висконсину.

Шта је заправо интолеранција на лактозу?

То значи да ваше тело има проблем с варењем лактозе, врсте шећера које се природно налази у млеку и другим млечним производима. Ово није исто као и алергија на храну, будући да њени симптоми нису толико интензивни и потенцијално фатални.

Људи с интолеранцијом на лактозу могу пити млеко и јести млечне производе, али ће морати истрпети симптоме попут гасова и надутости, а могу се јавити и дијареја и крв у столици, као и повраћање, грчеви... Симптоми се јављају након 30 минута до два сата након конзумирања млека или млечних производа.

Неке особе могу бити нетолерантне на млеко и млечне производе чак и ако немају интолеранцију на лактозу, а најчешће је то због протеина казеина који у телу може изазвати упалне процесе, поготово код особа с аутоимуним оболењима.

Уколико волите млеко и не можете да замислите живот без њега, а имате неки вид интолеранције или осетљивости, онда можете пробати са елиминацијом ових производа из исхране на одређени период, како бисте видели да ли ће доћи до смањења симптома. У том се случају можете окренути алтернативама као што су кокосово, бадемово или пиринчано млеко.

 Б 92

фото: интернет

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

цупс

02.06.2016 10:25

Глупост невидјена. Исто тако има и полен у природи па су људи нетолерантни на полен постали нагло послије 2000 год. Само лупетате глупости. Засто нико неце да казе гдје је стварно настао проблем ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

02.06.2016 11:33

Није тачно! Моја баба када помузе краву, обавезно и гицама наспе мало млијека....нисам видио да се буне. Срчу ли, срчу...све им цури низ браду.

ОДГОВОРИТЕ