Возила старија од 20 година на улице само викендом

Како би смањили број аутомообила на улицама и загађење ваздуха у главном граду Француске, власти Париза увешће рестрикције за возила произведена пре 1997. године.

Занимљивости 02.06.2016 | 10:30
Возила старија од 20 година на улице само викендом

Последњих година француска престоница суочава се са великим проблемима услед загађења ваздуха које узрокују издувни гасови моторних возила.

Због тога је у пролеће 2014. привремено уведена мера забране коришћења аутомобила, по систему "пар-непар", а градоначелница Париза најавила је да ће протерати моторна возила из ужег градског језгра.

Најновија мера погодиће власнике аутомобила чија возила су први пут регистрована пре 1997. године. Њима ће бити забрањено да возе своје четвороточкаше улицама Париза радним данима, а моћи ће да их користе само суботом и недељом. Сличне мере недавно је увео и холандски Утрехт, који је са улица прогнао дизелаше старије од 20 година.

Како пише Ле Монде, одредба париских власти погодиће скоро 10% од укупног броја аутомобила у француској престоници. Осим тога, уводи се и категоризација возила, која ће бити подељена у седам група. У прву спадају еколошки прихватљиви аутомобили са нултом емисијом (електромобили, возила на водоник), док су возила старија од 20 година сврстана у седму категорију.

Најновија мера погодиће и власнике мотоцикала произведених пре 1. јуна 1999. године, који такође неће моћи да се возе улицама Париза, осим викендом.

Од 2020. рестрикције ће бити још драстичније, јер ће се односити на аутомобиле први пут регистроиване пре 2011, који ће у том тренутку бити стари свега девет година.

Б 92

фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар