Најсигурније село на свијету

Покушајте да замислите село које је толико сигурно да куће у њему немају улазна врата, продавнице су увек откључане, а становници никад нису уплашени за своју безбедност. Такво село постоји у индијској провинцији Махараштра и зове се Шани Шингнапур.

Занимљивости 02.06.2016 | 09:31
Најсигурније село на свијету

Становници овог села сматрају да су потпуно заштићени због њиховог чврстог веровања у Шанија, бога Сатурна, који се сматра заштитником села.

Легенда каже да је пре 300 година након обилних киша и поплава које су погодиле ово подручје на обалу реке Панаснала која протиче кроз село пронађен комад црне стене.

Када су сељани штапом додирнули стену из ње почела да тече крв. У току ноћи Шани се у сну јавио старешини села и рекао му да је та стена његова и да би требало да је задрже на месту на ком се појавила, да не смеју да је померају јер му је потребно да надгледа село одатле. Шани је затим благосиљао старешину и обећао да ће заштитити село и његове становнике. Становници су тада одлучили да скину врата с кућа и побацају све браве.

Ову традицију су наследиле и будуће генерације. У кућама су задржали само завесе, које су једина заштита чак и у јавним тоалетима, а ни полицијска станица која је отворена 2015. године нема врата. Једино је банка поставила стаклена врата с готово невидљивом електромагнетном бравом да би испоштовала ово веровање.

Село Шани Шингнапур је једно од великих атракција у Индији. Дневно ово село посети најмање 40.000 посетилаца. У последњих шест година у селу су забележена два случаја пљачке аутомобила, али и невезано с тим у последње време неки од становника су затражили дозволе да ставе врата и браве на своје куће да би се осећали сигурније, пише Би-Би-Си.

Блиц

фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

КИДУЊ

27.06.2016 08:43

СВЕ ЈЕ КАО У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ. ЕКОНОМСКА И СВАКА ДРУГА БЕЗБЈЕДНОСТ.

ОДГОВОРИТЕ