Najsigurnije selo na svijetu

Pokušajte da zamislite selo koje je toliko sigurno da kuće u njemu nemaju ulazna vrata, prodavnice su uvek otključane, a stanovnici nikad nisu uplašeni za svoju bezbednost. Takvo selo postoji u indijskoj provinciji Maharaštra i zove se Šani Šingnapur.

Zanimljivosti 02.06.2016 | 09:31
Najsigurnije selo na svijetu

Stanovnici ovog sela smatraju da su potpuno zaštićeni zbog njihovog čvrstog verovanja u Šanija, boga Saturna, koji se smatra zaštitnikom sela.

Legenda kaže da je pre 300 godina nakon obilnih kiša i poplava koje su pogodile ovo područje na obalu reke Panasnala koja protiče kroz selo pronađen komad crne stene.

Kada su seljani štapom dodirnuli stenu iz nje počela da teče krv. U toku noći Šani se u snu javio starešini sela i rekao mu da je ta stena njegova i da bi trebalo da je zadrže na mestu na kom se pojavila, da ne smeju da je pomeraju jer mu je potrebno da nadgleda selo odatle. Šani je zatim blagosiljao starešinu i obećao da će zaštititi selo i njegove stanovnike. Stanovnici su tada odlučili da skinu vrata s kuća i pobacaju sve brave.

Ovu tradiciju su nasledile i buduće generacije. U kućama su zadržali samo zavese, koje su jedina zaštita čak i u javnim toaletima, a ni policijska stanica koja je otvorena 2015. godine nema vrata. Jedino je banka postavila staklena vrata s gotovo nevidljivom elektromagnetnom bravom da bi ispoštovala ovo verovanje.

Selo Šani Šingnapur je jedno od velikih atrakcija u Indiji. Dnevno ovo selo poseti najmanje 40.000 posetilaca. U poslednjih šest godina u selu su zabeležena dva slučaja pljačke automobila, ali i nevezano s tim u poslednje vreme neki od stanovnika su zatražili dozvole da stave vrata i brave na svoje kuće da bi se osećali sigurnije, piše Bi-Bi-Si.

Blic

foto:internet

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

KIDUNJ

27.06.2016 08:43

SVE JE KAO U REPUBLICI SRPSKOJ. EKONOMSKA I SVAKA DRUGA BEZBJEDNOST.

ODGOVORITE