Сјеверна Кореја подржала Трампа

Ако државна телевизија у Пјонгјангу објави хвалоспјеве о Доналду Трампу и "подржи" га у изборној трци, готово је невјероватно замислити да је то урађено без иницијативе из "вођиног" окружења.

Свијет 01.06.2016 | 21:21
Сјеверна Кореја подржала Трампа

Уредници сјевернокорејске телевизије "ДПРК Данас" навелико су исхвалили републиканског кандидата за предсједничке изборе Доналда Трампа и пружили му подршку у даљој трци.

"Трамп је мудар политичар који гледа у будућност", стоји у чланку који је објавило уредништво .

Подршка уредништва, сматра Хан Јонг-мок, Кинез који се школовао у Северној Кореји, не значи и подршку владе. Међутим, готово је невјероватно да оно што се појави на телевизији која је под строгом контролом државе не одражава ставове званичника.

"Постоји много позитивних аспеката у Трамповој политици", стоји у чланку. Трамп је понудио састанак са сјевернокорејским вођом Ким Џонг Уном, и запријетио је да ће уклонити америчке војне снаге из Јужне Кореје.

"Учините то одмах", наводи уредништво. "Ко би знао да ће се слоган 'Јенкији идите кући' остварити на овај начин?"

Уредништво је, пише Хафингтон пост, дало и савјете гласачима у САД: "Предсједник за кога грађани САД морају да гласају није тупа Хилари Клинтон, већ Трамп који говори о директном разговору са Северном Корејом".

Ставови њујоршког бизнисмена о свијетској политици мјесецима уназад шокирају Вашингтон, али и званичнике широм света. Сви они, пише Хафингтон, су у паници откад је републикански кандидат сакупио довољно делегата да обезбеди себи номинацију Републиканске странке.

Трампова изјава о Ким Џонг Уну из марта, донијела му је осуду како демократских, тако и републиканских званичника који су његово виђење оценили наивним и опасним.

Чак ни Сјеверна Кореја није била претерано импресионирана Трамповом понуду. Почетком маја сјевернокорејски дипломата указао је да земља не схвата озбиљно понуду њујоршког могула.

(Недељник)

Коментари / 0

Оставите коментар