Sjeverna Koreja podržala Trampa

Ako državna televizija u Pjongjangu objavi hvalospjeve o Donaldu Trampu i "podrži" ga u izbornoj trci, gotovo je nevjerovatno zamisliti da je to urađeno bez inicijative iz "vođinog" okruženja.

Svijet 01.06.2016 | 21:21
Sjeverna Koreja podržala Trampa

Urednici sjevernokorejske televizije "DPRK Danas" naveliko su ishvalili republikanskog kandidata za predsjedničke izbore Donalda Trampa i pružili mu podršku u daljoj trci.

"Tramp je mudar političar koji gleda u budućnost", stoji u članku koji je objavilo uredništvo .

Podrška uredništva, smatra Han Jong-mok, Kinez koji se školovao u Severnoj Koreji, ne znači i podršku vlade. Međutim, gotovo je nevjerovatno da ono što se pojavi na televiziji koja je pod strogom kontrolom države ne odražava stavove zvaničnika.

"Postoji mnogo pozitivnih aspekata u Trampovoj politici", stoji u članku. Tramp je ponudio sastanak sa sjevernokorejskim vođom Kim Džong Unom, i zaprijetio je da će ukloniti američke vojne snage iz Južne Koreje.

"Učinite to odmah", navodi uredništvo. "Ko bi znao da će se slogan 'Jenkiji idite kući' ostvariti na ovaj način?"

Uredništvo je, piše Hafington post, dalo i savjete glasačima u SAD: "Predsjednik za koga građani SAD moraju da glasaju nije tupa Hilari Klinton, već Tramp koji govori o direktnom razgovoru sa Severnom Korejom".

Stavovi njujorškog biznismena o svijetskoj politici mjesecima unazad šokiraju Vašington, ali i zvaničnike širom sveta. Svi oni, piše Hafington, su u panici otkad je republikanski kandidat sakupio dovoljno delegata da obezbedi sebi nominaciju Republikanske stranke.

Trampova izjava o Kim Džong Unu iz marta, donijela mu je osudu kako demokratskih, tako i republikanskih zvaničnika koji su njegovo viđenje ocenili naivnim i opasnim.

Čak ni Sjeverna Koreja nije bila preterano impresionirana Trampovom ponudu. Početkom maja sjevernokorejski diplomata ukazao je da zemlja ne shvata ozbiljno ponudu njujorškog mogula.

(Nedeljnik)

Komentari / 0

Ostavite komentar