„Слатекс“: Радници без посла и књижица

Радници бившег Геронтолошког центра “Слатекс” из Слатине окупили су се пред бившим предузећем. Траже радне књижице које су остале у згради и рјешавање њихових потраживања. За пропаст државног предузећа криве Владу Републике Српске.

Република Српска 01.06.2016 | 22:59
„Слатекс“: Радници без посла и књижица

Геронтолошки центар "Слатекс", једно у низу пропалих државних предузећа, још је под кључем, а заједно са њим и радне књижице за више од 20 радника. Плату нису добили од новембра 2014. године, не могу да се пријаве на Завод за запошљавање, а на њихове захтјеве сви остају глуви.

Радници "Слатекса" тврде да новца за исплату плата већ има у Фонду здравственог осигурања, које је остало дужно "Слатексу", како кажу, око 300 хиљада марака за услуге смјештаја пацијената. Неколицина радника је своја права потражила и на суду. Спорове су добили, али не и новац.

Државни капитал је угашен у марту ове године. Из Министарства здравља су поручили и да ће потраживања радника бити ријешена кроз ликвидациони поступак који је у надлежности суда.

Влада Републике Српске је на 63. редовној сједници донијела Одлуку о престанку рада Јавне установе Геронтолошки центар „Слатекс“ из Слатине и задужила Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске да након ступања на снагу ове одлукЕ, поднесе приједлог за покретање ликвидационог поступка код мјесног надлежног Окружног привредног суда Бањалука над Јавном установом Геронтолошки центар „Слатекс“ из Слатине, што је Министарство и учинило.

Сада већ бивши директор Милан Пердув је својевремено изјавио да се не сматра одговорним за стање у "Слатексу". Слика из бивше канцеларије у "Слатексу" говори и зашто. Радници тврде да је Пердув одмах по затварању предузећа отишао у Загреб.

Из Министарства здравља Српске су потврдили прошле године да се преговара са Заводом “Др Мирослав Зотовић” о купопродаји "Слатекса", али према незваничним информацијама БН телевизије, Горан Талић ни под разно неће да преузме дугове ИРБ-у и радницима.

(БН телевизија)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

xт78

01.06.2016 17:50

Гоги ти си бог

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миско

01.06.2016 18:19

Сад це радници мало да се буне али цим поцне кампања, трк под сатор да запјевају коју са Бајом. И наравно обавезно да му дарују глас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста реци

01.06.2016 18:53

Вама је једини спас да ми стари с искуством и без похлепе додјемо на директорска мјеста док се не опоравите и ми науцимо људе како се ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

01.06.2016 20:23

Кад додју локални избори, Додик ће те раднике купити са по двије хемијске оловке којим ће ићи заокружити СНСД. Дакле радници, поцркајте.

ОДГОВОРИТЕ