„Slateks“: Radnici bez posla i knjižica

Radnici bivšeg Gerontološkog centra “Slateks” iz Slatine okupili su se pred bivšim preduzećem. Traže radne knjižice koje su ostale u zgradi i rješavanje njihovih potraživanja. Za propast državnog preduzeća krive Vladu Republike Srpske.

Republika Srpska 01.06.2016 | 22:59
„Slateks“: Radnici bez posla i knjižica

Gerontološki centar "Slateks", jedno u nizu propalih državnih preduzeća, još je pod ključem, a zajedno sa njim i radne knjižice za više od 20 radnika. Platu nisu dobili od novembra 2014. godine, ne mogu da se prijave na Zavod za zapošljavanje, a na njihove zahtjeve svi ostaju gluvi.

Radnici "Slateksa" tvrde da novca za isplatu plata već ima u Fondu zdravstvenog osiguranja, koje je ostalo dužno "Slateksu", kako kažu, oko 300 hiljada maraka za usluge smještaja pacijenata. Nekolicina radnika je svoja prava potražila i na sudu. Sporove su dobili, ali ne i novac.

Državni kapital je ugašen u martu ove godine. Iz Ministarstva zdravlja su poručili i da će potraživanja radnika biti riješena kroz likvidacioni postupak koji je u nadležnosti suda.

Vlada Republike Srpske je na 63. redovnoj sjednici donijela Odluku o prestanku rada Javne ustanove Gerontološki centar „Slateks“ iz Slatine i zadužila Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske da nakon stupanja na snagu ove odlukE, podnese prijedlog za pokretanje likvidacionog postupka kod mjesnog nadležnog Okružnog privrednog suda Banjaluka nad Javnom ustanovom Gerontološki centar „Slateks“ iz Slatine, što je Ministarstvo i učinilo.

Sada već bivši direktor Milan Perduv je svojevremeno izjavio da se ne smatra odgovornim za stanje u "Slateksu". Slika iz bivše kancelarije u "Slateksu" govori i zašto. Radnici tvrde da je Perduv odmah po zatvaranju preduzeća otišao u Zagreb.

Iz Ministarstva zdravlja Srpske su potvrdili prošle godine da se pregovara sa Zavodom “Dr Miroslav Zotović” o kupoprodaji "Slateksa", ali prema nezvaničnim informacijama BN televizije, Goran Talić ni pod razno neće da preuzme dugove IRB-u i radnicima.

(BN televizija)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

xt78

01.06.2016 17:50

Gogi ti si bog

ODGOVORITE
Name

Misko

01.06.2016 18:19

Sad ce radnici malo da se bune ali cim pocne kampanja, trk pod sator da zapjevaju koju sa Bajom. I naravno obavezno da mu daruju glas.

ODGOVORITE
Name

Sta reci

01.06.2016 18:53

Vama je jedini spas da mi stari s iskustvom i bez pohlepe dodjemo na direktorska mjesta dok se ne oporavite i mi naucimo ljude kako se radi.

ODGOVORITE
Name

divlja jabuka

01.06.2016 20:23

Kad dodju lokalni izbori, Dodik će te radnike kupiti sa po dvije hemijske olovke kojim će ići zaokružiti SNSD. Dakle radnici, pocrkajte.

ODGOVORITE