Како да причам о 100 милиона долара...

Пошто је поставо први тенисер са зарађених 100 милиона долара, Новак Ђоковић изјавио је да му не прија када се много говори о новцу јер је то погрешна порука.

Србија 01.06.2016 | 22:54
Како да причам о 100 милиона долара...

На питање шта му значи споменути податак, Ђоковић је одговорио:

“Ништа. Новац ми не значи ништа. Не гледам тенис као професију и свој живот кроз паре – оне су за мене средство за обезбеђивање квалитета живота и животног стила, али ништа више од тога“.

Новак је потом образложио зашто мисли да од тога не треба правити велику ствар.

“Не обраћам пажњу и не прија ми када се превише потенцира новац од награда. Медији ме стављају у непријатну ситуацију да говорим о износу који сам зарадио током каријере, а професионални спорт не треба да се игра због пара. То је под број један, а данашње друштво управо то потенцира – успех се приказује корз новац и моћ, а то не треба да буде мерило. Потпуно сам против тога јер имам другачије вредности“, рекао је Ђоковић и додао:

"Новац долази као последица, позитивна наравно, преданости, љубави, страсти према спорту и успеха на крају крајева. Можете да замислите сада мене да причам о новцу, а просечна плата у Србији је 200-300 евра? На шта би то личило? То је све што могу да кажем. Није да се сада претварам и да покушавам да будем лажно скорман, жалосно је стање у данашњем свету што је спорт постао толико напет, постао је средство за прављење непријатних и агресивних ривалстава“.

Ђоковић је нагласио да новац не може да буде здрав мотив за развој успешног спортисте.

“Спорт је изгубио своју почетну драж, сада је то бизнис и машина за прављење пара, што је жалосно, мада има и много супротних примера. Такве позитивне поруке и приче треба да буду пример младим генерацијама јер пара не може да изазове праву мотивацију у одрастању младог спортисте. Једноставно не може, она ће створити само више притиска и очекивања и код родитеља и код спортисте самог, ако се игра због пара и славе. Ако играш зато што стварно волиш спорт и крећеш из те емоције која је основа свега, онда је све другачије и остало ће доћи, живот ће све то средити“.

За крај, Новак је поручио да у крајњем случају та листа нема смисла.

“Ако баш хоћете о томе, не може да се пореди нпр. примање Џона Мекинроа (укупно зарадио 12,5 милиона, прим. аут) и данашњег тенисера јер је много више новца сада“, закључио је први тенисер света.

(Б92)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Хомо сапиенс

01.06.2016 15:34

Цеститам на тениским успјесима али се сјети оне народне "Цутање је злато", јер си поцео много да какис у својим изјавама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кад

01.06.2016 16:07

Те неко несто пита ред је да се одговори. Да није то уцинио опет за неке не би био добар. Зато Ноле свака цаст.

Name

Сто

01.06.2016 15:51

Не подијели болесним и не зиви у стану у Бг умјесто Монтакарло сија јао Монтенегро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Русмир М.

01.06.2016 16:23

"Зелим да ме људи упамте као доброг цовјека а не као доброг пјеваца"Халид Беслиц" Ово је мени врх Ноле је нај тенисер а сто се тице људства теско је свим људима угодити Гледај себе Ноле дусмани нека иду у п.м.

Name

дјели

01.06.2016 16:38

Дијели он довољно ако ниси знао.Цитај мало и не пљуј.

Name

Боб Роцк

01.06.2016 16:09

,,Није све у парама има несто и у новцу,,.,, Боље цитав зивот провести као милијонер него један дан у сиромаству,,.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скромност

01.06.2016 17:25

Па како год да је одговорио, опет би се неко насао да пљује по њему. Да прица о парама рекли би да се пресерава, када неговори опет није уреду. Цовек толико даје за децу и сетите се само поплава пре две године. Засто то није ни један други спортиста или било ко тко има толико новца урадио? Он је као прво цовек а друго јако добар спортиста. Само напред Ноле, краљ си

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цезар

01.06.2016 20:33

Јесу професионални играчи модерни гладијатори, али зарадити сто милиона долара на тенису само показује колико је капитализам накарадан систем.

ОДГОВОРИТЕ