Kako da pričam o 100 miliona dolara...

Pošto je postavo prvi teniser sa zarađenih 100 miliona dolara, Novak Đoković izjavio je da mu ne prija kada se mnogo govori o novcu jer je to pogrešna poruka.

Srbija 01.06.2016 | 22:54
Kako da pričam o 100 miliona dolara...

Na pitanje šta mu znači spomenuti podatak, Đoković je odgovorio:

“Ništa. Novac mi ne znači ništa. Ne gledam tenis kao profesiju i svoj život kroz pare – one su za mene sredstvo za obezbeđivanje kvaliteta života i životnog stila, ali ništa više od toga“.

Novak je potom obrazložio zašto misli da od toga ne treba praviti veliku stvar.

“Ne obraćam pažnju i ne prija mi kada se previše potencira novac od nagrada. Mediji me stavljaju u neprijatnu situaciju da govorim o iznosu koji sam zaradio tokom karijere, a profesionalni sport ne treba da se igra zbog para. To je pod broj jedan, a današnje društvo upravo to potencira – uspeh se prikazuje korz novac i moć, a to ne treba da bude merilo. Potpuno sam protiv toga jer imam drugačije vrednosti“, rekao je Đoković i dodao:

"Novac dolazi kao posledica, pozitivna naravno, predanosti, ljubavi, strasti prema sportu i uspeha na kraju krajeva. Možete da zamislite sada mene da pričam o novcu, a prosečna plata u Srbiji je 200-300 evra? Na šta bi to ličilo? To je sve što mogu da kažem. Nije da se sada pretvaram i da pokušavam da budem lažno skorman, žalosno je stanje u današnjem svetu što je sport postao toliko napet, postao je sredstvo za pravljenje neprijatnih i agresivnih rivalstava“.

Đoković je naglasio da novac ne može da bude zdrav motiv za razvoj uspešnog sportiste.

“Sport je izgubio svoju početnu draž, sada je to biznis i mašina za pravljenje para, što je žalosno, mada ima i mnogo suprotnih primera. Takve pozitivne poruke i priče treba da budu primer mladim generacijama jer para ne može da izazove pravu motivaciju u odrastanju mladog sportiste. Jednostavno ne može, ona će stvoriti samo više pritiska i očekivanja i kod roditelja i kod sportiste samog, ako se igra zbog para i slave. Ako igraš zato što stvarno voliš sport i krećeš iz te emocije koja je osnova svega, onda je sve drugačije i ostalo će doći, život će sve to srediti“.

Za kraj, Novak je poručio da u krajnjem slučaju ta lista nema smisla.

“Ako baš hoćete o tome, ne može da se poredi npr. primanje Džona Mekinroa (ukupno zaradio 12,5 miliona, prim. aut) i današnjeg tenisera jer je mnogo više novca sada“, zaključio je prvi teniser sveta.

(B92)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Homo sapiens

01.06.2016 15:34

Cestitam na teniskim uspjesima ali se sjeti one narodne "Cutanje je zlato", jer si poceo mnogo da kakis u svojim izjavama.

ODGOVORITE
Name

Kad

01.06.2016 16:07

Te neko nesto pita red je da se odgovori. Da nije to ucinio opet za neke ne bi bio dobar. Zato Nole svaka cast.

Name

Sto

01.06.2016 15:51

Ne podijeli bolesnim i ne zivi u stanu u Bg umjesto Montakarlo sija jao Montenegro.

ODGOVORITE
Name

Rusmir M.

01.06.2016 16:23

"Zelim da me ljudi upamte kao dobrog covjeka a ne kao dobrog pjevaca"Halid Beslic" Ovo je meni vrh Nole je naj teniser a sto se tice ljudstva tesko je svim ljudima ugoditi Gledaj sebe Nole dusmani neka idu u p.m.

Name

djeli

01.06.2016 16:38

Dijeli on dovoljno ako nisi znao.Citaj malo i ne pljuj.

Name

Bob Rock

01.06.2016 16:09

,,Nije sve u parama ima nesto i u novcu,,.,, Bolje citav zivot provesti kao milijoner nego jedan dan u siromastvu,,.

ODGOVORITE
Name

Skromnost

01.06.2016 17:25

Pa kako god da je odgovorio, opet bi se neko nasao da pljuje po njemu. Da prica o parama rekli bi da se preserava, kada negovori opet nije uredu. Covek toliko daje za decu i setite se samo poplava pre dve godine. Zasto to nije ni jedan drugi sportista ili bilo ko tko ima toliko novca uradio? On je kao prvo covek a drugo jako dobar sportista. Samo napred Nole, kralj si

ODGOVORITE
Name

Cezar

01.06.2016 20:33

Jesu profesionalni igrači moderni gladijatori, ali zaraditi sto miliona dolara na tenisu samo pokazuje koliko je kapitalizam nakaradan sistem.

ODGOVORITE