Занатлије чека посао, економисте биро

Упис у средње школе куца на врата, што је многе свршене основце ставило на муке да ли да послушају своје жеље или да упишу оно што ће им омогућити брзо запослење.

Република Српска 01.06.2016 | 14:17
Занатлије чека посао, економисте биро

Стручњаци упозоравају да они који желе посао одмах по завршетку школовања не треба да бирају економске, струке у машинству и гимназије, јер је тренутно највише незапослених управо с овим дипломама. Савјетују им да будуће радно мјесто потраже у неком од заната или дефицитарних занимања.

Избор средње школе једна је од најважнијих животних одлука. Неки већ годинама знају шта ће уписати, док су други у великој дилеми. Ипак, ускоро ће морати одлучити, јер јунски уписни рок почиње 13. јуна и трајаће до 24. јуна.

Уколико не успију у јуну, постоји и друга шансу у јулу, када је организован нови уписни рок, и то од 4. до 15. јула, и то за оне струке у којима остане слободних мјеста.

Жеље малих матураната и њихових родитеља углавном су до сада биле пресудне приликом уписа. То је, како кажу стручњаци, највише и довело до јаза између уписне политике и потреба тржишта рада.

Потпредсједник Удружења уније послодаваца РС Саша Тривић каже да већ одавно постоји диспропорција потреба у привреди и понуде школованог кадра.

"Текстилна и обућарска индустрија у РС тренутно биљеже експанзију. Ипак, послодавци у тој области кубуре како би пронашли квалитетне раднике", истиче Тривић.

Према његовим ријечима, неопходни су и добри стручњаци у металским струкама, али је тешко заинтересовати младе за та занимања.

"Дјеца веома ријетко бирају и грађевину као будући позив иако и у том сектору треба квалитетног кадра са средњом стручном спремом", истакао је Тривић.

У Заводу за запошљавање РС кажу да је са средњом стручном спремом тренутно 39.676 незапослених у Српској.

Економски аналитичар Зоран Павловић сматра да већ годинама добијамо лошу уписну политику и у средњим школама и на факултетима.

"Уписне политике никако да прилагодимо тржишту. То у преводу значи - упишите шта желите, све је слободно, а то што на крају нећете моћи да се запослите није ничија одговорност, нити задатак", истакао је Павловић.

Додаје да многи родитељи и њихова дјеца и даље маштају о пословима у јавним институцијама те да због тога бирају занимања која нису ни близу потребама тржишта.

"Никако да размишљамо и радимо за потребе реалног сектора" додао је Павловић, који сматра да су за лошу уписну политику одговорни сви.

У Бањалуци је прије неколико дана организован сајам занимања, гдје су промовисане све струке у средњим школама. Акценат је био на занатима, а млади су имали прилику и да се информишу о неким новим занимањима, као што су златар, оптичар и часовничар.

Практична настава

Саша Тривић каже да је у многим средњим школама у Српској лош квалитет практичне наставе, али да на том проблему треба сви заједно да раде.

"И послодавци и школе, али и ресорно министарство морају уложити више напора да бисмо квалитет практичне наставе подигли на виши ниво", истакао је он.

Планирани број уписаних ученика у школску 2016/17. годину и број незапослених и запослених у 2015. години.

Извор: Глас Српске

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Цезар

01.06.2016 12:24

А за кога да раде занатлије? За тајкуне и све могуће криминалце који су испливали пљачкајући заједничку имовину? Нема од тога ништа.

ОДГОВОРИТЕ