Zanatlije čeka posao, ekonomiste biro

Upis u srednje škole kuca na vrata, što je mnoge svršene osnovce stavilo na muke da li da poslušaju svoje želje ili da upišu ono što će im omogućiti brzo zaposlenje.

Republika Srpska 01.06.2016 | 14:17
Zanatlije čeka posao, ekonomiste biro

Stručnjaci upozoravaju da oni koji žele posao odmah po završetku školovanja ne treba da biraju ekonomske, struke u mašinstvu i gimnazije, jer je trenutno najviše nezaposlenih upravo s ovim diplomama. Savjetuju im da buduće radno mjesto potraže u nekom od zanata ili deficitarnih zanimanja.

Izbor srednje škole jedna je od najvažnijih životnih odluka. Neki već godinama znaju šta će upisati, dok su drugi u velikoj dilemi. Ipak, uskoro će morati odlučiti, jer junski upisni rok počinje 13. juna i trajaće do 24. juna.

Ukoliko ne uspiju u junu, postoji i druga šansu u julu, kada je organizovan novi upisni rok, i to od 4. do 15. jula, i to za one struke u kojima ostane slobodnih mjesta.

Želje malih maturanata i njihovih roditelja uglavnom su do sada bile presudne prilikom upisa. To je, kako kažu stručnjaci, najviše i dovelo do jaza između upisne politike i potreba tržišta rada.

Potpredsjednik Udruženja unije poslodavaca RS Saša Trivić kaže da već odavno postoji disproporcija potreba u privredi i ponude školovanog kadra.

"Tekstilna i obućarska industrija u RS trenutno bilježe ekspanziju. Ipak, poslodavci u toj oblasti kubure kako bi pronašli kvalitetne radnike", ističe Trivić.

Prema njegovim riječima, neophodni su i dobri stručnjaci u metalskim strukama, ali je teško zainteresovati mlade za ta zanimanja.

"Djeca veoma rijetko biraju i građevinu kao budući poziv iako i u tom sektoru treba kvalitetnog kadra sa srednjom stručnom spremom", istakao je Trivić.

U Zavodu za zapošljavanje RS kažu da je sa srednjom stručnom spremom trenutno 39.676 nezaposlenih u Srpskoj.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović smatra da već godinama dobijamo lošu upisnu politiku i u srednjim školama i na fakultetima.

"Upisne politike nikako da prilagodimo tržištu. To u prevodu znači - upišite šta želite, sve je slobodno, a to što na kraju nećete moći da se zaposlite nije ničija odgovornost, niti zadatak", istakao je Pavlović.

Dodaje da mnogi roditelji i njihova djeca i dalje maštaju o poslovima u javnim institucijama te da zbog toga biraju zanimanja koja nisu ni blizu potrebama tržišta.

"Nikako da razmišljamo i radimo za potrebe realnog sektora" dodao je Pavlović, koji smatra da su za lošu upisnu politiku odgovorni svi.

U Banjaluci je prije nekoliko dana organizovan sajam zanimanja, gdje su promovisane sve struke u srednjim školama. Akcenat je bio na zanatima, a mladi su imali priliku i da se informišu o nekim novim zanimanjima, kao što su zlatar, optičar i časovničar.

Praktična nastava

Saša Trivić kaže da je u mnogim srednjim školama u Srpskoj loš kvalitet praktične nastave, ali da na tom problemu treba svi zajedno da rade.

"I poslodavci i škole, ali i resorno ministarstvo moraju uložiti više napora da bismo kvalitet praktične nastave podigli na viši nivo", istakao je on.

Planirani broj upisanih učenika u školsku 2016/17. godinu i broj nezaposlenih i zaposlenih u 2015. godini.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Cezar

01.06.2016 12:24

A za koga da rade zanatlije? Za tajkune i sve moguće kriminalce koji su isplivali pljačkajući zajedničku imovinu? Nema od toga ništa.

ODGOVORITE