ИРБ није продала имовину БМД-а

Покретна имовина Фабрике за производњу и промет дрвета и дрвне галантерије – БМД Јања није продата данас на првој аукцији, јер је једини заинтересовани купац, фирма „Див компани“ из Лознице понудила само 1,35 милиона КМ или мање од половине вриједности опреме процијењене на 3,7 милиона КМ.

Република Српска 01.06.2016 | 12:39
ИРБ није продала имовину БМД-а

На продају је, у извршном поступку тражиоца извршења Инвестиционо-развојне банке (ИРБ) Републике Српске, односно Фонда за развој и запошљавање, била понуђена монтажна производна хала од чврстог материјала, котларница, четири сушаре за дрво и више машина.

Директор Фабрике „БМД“ Јања Зоран Маџаревић појаснио је да ИРБ има хипотеку првог реда на фабричкој хали и опреми, те да Пореска управа Републике Српске има хипотеку на другом реду сушара у фабричком кругу.

Он је истакао да је ово погрешан начин продаје фабричке имовине, запитавши се, шта да ради осамдесетак радника у овој фабрици, уколико поменута опрема буде продата.

Заинтересовани купац Драгољуб Вучетић је рекао да предузеће „Див компани“ из Лознице, које се бави различитим дјелатнсотима, као што је дрвна индустрија, трговина, некретнине и туризам, врло добро зна шта би значило извлачење машина и опреме из ове фабрике, истакавши да је „Див компани“ заинтересована за куповину комплетне фабрике.

„Постоје двије опције, или да се купи комплетна фабрика, у којој би остали радници, који би наставили производњу, или да купимо комплетну опрему, а да се у фабричким халама организује нека друга производња. Наставићемо преговоре са ИРБ-ом“, рекао је Вучетић.

Казао да је „Див компани“ послује већ 30 година и да има фабрике у Њемачкој, САД и Грчкој, те да има и пословне партнере који би „БМД“ могли укључити у производни ланац.

У наредних тридесетак дана представници ИРБ-а ће разговарати са заинтересованим купцем о могућности продаје комплетне фабрике „БМД“ Јања.

Извор: ЦАПИТАЛ

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Лопови

01.06.2016 11:33

Колико је РС уложила у ову фирму?

ОДГОВОРИТЕ