IRB nije prodala imovinu BMD-a

Pokretna imovina Fabrike za proizvodnju i promet drveta i drvne galanterije – BMD Janja nije prodata danas na prvoj aukciji, jer je jedini zainteresovani kupac, firma „Div kompani“ iz Loznice ponudila samo 1,35 miliona KM ili manje od polovine vrijednosti opreme procijenjene na 3,7 miliona KM.

Republika Srpska 01.06.2016 | 12:39
IRB nije prodala imovinu BMD-a

Na prodaju je, u izvršnom postupku tražioca izvršenja Investiciono-razvojne banke (IRB) Republike Srpske, odnosno Fonda za razvoj i zapošljavanje, bila ponuđena montažna proizvodna hala od čvrstog materijala, kotlarnica, četiri sušare za drvo i više mašina.

Direktor Fabrike „BMD“ Janja Zoran Madžarević pojasnio je da IRB ima hipoteku prvog reda na fabričkoj hali i opremi, te da Poreska uprava Republike Srpske ima hipoteku na drugom redu sušara u fabričkom krugu.

On je istakao da je ovo pogrešan način prodaje fabričke imovine, zapitavši se, šta da radi osamdesetak radnika u ovoj fabrici, ukoliko pomenuta oprema bude prodata.

Zainteresovani kupac Dragoljub Vučetić je rekao da preduzeće „Div kompani“ iz Loznice, koje se bavi različitim djelatnsotima, kao što je drvna industrija, trgovina, nekretnine i turizam, vrlo dobro zna šta bi značilo izvlačenje mašina i opreme iz ove fabrike, istakavši da je „Div kompani“ zainteresovana za kupovinu kompletne fabrike.

„Postoje dvije opcije, ili da se kupi kompletna fabrika, u kojoj bi ostali radnici, koji bi nastavili proizvodnju, ili da kupimo kompletnu opremu, a da se u fabričkim halama organizuje neka druga proizvodnja. Nastavićemo pregovore sa IRB-om“, rekao je Vučetić.

Kazao da je „Div kompani“ posluje već 30 godina i da ima fabrike u Njemačkoj, SAD i Grčkoj, te da ima i poslovne partnere koji bi „BMD“ mogli uključiti u proizvodni lanac.

U narednih tridesetak dana predstavnici IRB-a će razgovarati sa zainteresovanim kupcem o mogućnosti prodaje kompletne fabrike „BMD“ Janja.

Izvor: CAPITAL

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Lopovi

01.06.2016 13:33

Koliko je RS uložila u ovu firmu?

ODGOVORITE