Од данас јефтинија мобилна телефонија

Услуге телеком оператера у БиХ од данас би требало да буду јефтиније.

 

Босна и Херцеговина 01.06.2016 | 08:19
Од данас јефтинија мобилна телефонија

Регулаторна агенција за комуникације БиХ донијела је одлуку о сету мјера које телеком оператери у БиХ морају провести, чиме ће и њихови цјеновници бити усклађени оним у региону.

 

Одлуком је наложено операторима БХ Телецом д.д. Сарајево, Мтел а.д. Бањалука и ХТ д.д. Мостар да најкасније до 01.06.2016. године примјене сљедеће мјере из наведене Одлуке:

-Одлуке налаже изједначавање цијена позива из мобилн мреже према другим мобилним мрежама са цијеном позива из мобилне мреже према властитој мобилној мрежи, и вриједи за све постпаид и препаид пакете. Мјера има за циљ подстицање конкуренције и спрјечавање преношења тржишне снаге са тржишта фиксне телефоније на тржиште мобилне телефоније.

-Одлуке налаже да трајање рачуна за препаид кориснике након допуне износом 10 КМ и више, мора вриједити најмање 90 дана (у периоду од 90 дана кориснику омогућити долазне и одлазне позиве) и наметнута је у циљу заштите права крајњих корисника.

-Одлуке захтијева измјену члана 13. Правила 67/2012 о моделу ребаланса цијена говорних телефонских услуга у БиХ за постпаид и препаид тарифне пакете.

У Агенцији истичу да је потребан активан ангажман свих учесника у овом процесу- законодаваца, регулатора, телеком оператора, удружења за заштиту корисника, као и других заинтересованих страна.

Други сет мјера ступа на снагу 01.07.2016. године.

БН телевизија

 

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Драган

01.06.2016 06:28

Лопови!

ОДГОВОРИТЕ
Name

лијан

01.06.2016 08:10

Преблага је рјец лопови,катили невидјени посебно мтел

Name

нн

01.06.2016 07:57

НИје то ни близу онога како би требало да буде. Тразено је да допуне трају по годину дана, без обзира на износ допуне као сто је у Србији. Лопови, преваранти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нн РЕ

01.06.2016 09:20

Па зар м-тел није србијаснски, они овде перу свој новац, а нама узимају наше паре

Name

всс

01.06.2016 08:10

Одлуке налаже изједначавање цијена позива из мобилн мреже према другим мобилним мрежама са цијеном позива из мобилне мреже према властитој мобилној мрежи, и вриједи за све постпаид и препаид пакете. Мјера има за циљ подстицање конкуренције и спрјечавање преношења тржишне снаге са тржишта фиксне телефоније на тржиште мобилне телефоније. __________ Одлуке налаже да трајање рачуна за препаид кориснике након допуне износом 10 КМ и више, мора вриједити најмање 90 дана (у периоду од 90 дана кориснику омогућити долазне и одлазне позиве) и наметнута је у циљу заштите права крајњих корисника. ______________Одлуке захтијева измјену члана 13. Правила 67/2012 о моделу ребаланса цијена говорних телефонских услуга у БиХ за постпаид и препаид тарифне пакете. _________________________________________________________________ Образложење РАКа указује на то да у управи РАКа и даље сједе лоше образовани и неспособни и корумпирани те они који не разумију конкуренцију и слободно тржиште. Морали су донијети одлуку да за услуге телефоније, фиксне или мобилне, нема претплате. Уплатиш на рачун 5КМ или 50КМ и трошиш то док не потрошиш. Ако мобилни оператер хоће да уплата буде потрошена што прије, мора смањити цијене својих услуга. Ако већ хоће конуренцију нека РАК објасни како то да нема других оператера у БиХ осим ова три национална. Ја себе никад не лажем, а ни другог па ствари називам правим именом. Ова три ИТ оператера немају никакве везе са слободним тржиштем нити ова одлука РАК има везе с тим. РАК ослушкује и слуша "политику" и покушава задржати у земљи само та три оператера, а лаже јавно мјење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миско

01.06.2016 09:38

Зна РАК добро ста ради. Медјутим, ако би натјерао телеком оператере на трзисну утакмицу, мтел би врло брзо банкротирао. То је компанија у којој је степен корупције и лоповлука толики, да не мозе издрзати праву конкуренцију. За друге оператере не знам али претпостављам да се ни њихов менадзмент не разликује много од мтел-овог. Једино код нас је могуца да сумска газдинства послују са миниусом, као и електропривреда... Зто се није цудити ни мтелу, засто би тамо било другације.

Name

***

01.06.2016 09:44

Кад све ово цитам дуса ме боли, све је то смуцај и проли...

Name

нн

01.06.2016 09:57

Логика је јасна: Висе цијене ИТ услуга, горива и сл., веци ПДВ дрзави. Морају и они од нецег да зиве... На сцени је класицан олигопол иза кокег стоји власт

ОДГОВОРИТЕ
Name

де

01.06.2016 10:50

Ста сер**е какво изједњацавање цијена , у Аустрији је нпр. дупло јефтиније - допунис 10 е имас годину дана ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д2

01.06.2016 22:24

У Њемачкој је 1 година.

ОДГОВОРИТЕ