Od danas jeftinija mobilna telefonija

Usluge telekom operatera u BiH od danas bi trebalo da budu jeftinije.

 

Bosna i Hercegovina 01.06.2016 | 08:19
Od danas jeftinija mobilna telefonija

Regulatorna agencija za komunikacije BiH donijela je odluku o setu mjera koje telekom operateri u BiH moraju provesti, čime će i njihovi cjenovnici biti usklađeni onim u regionu.

 

Odlukom je naloženo operatorima BH Telecom d.d. Sarajevo, Mtel a.d. Banjaluka i HT d.d. Mostar da najkasnije do 01.06.2016. godine primjene sljedeće mjere iz navedene Odluke:

-Odluke nalaže izjednačavanje cijena poziva iz mobiln mreže prema drugim mobilnim mrežama sa cijenom poziva iz mobilne mreže prema vlastitoj mobilnoj mreži, i vrijedi za sve postpaid i prepaid pakete. Mjera ima za cilj podsticanje konkurencije i sprječavanje prenošenja tržišne snage sa tržišta fiksne telefonije na tržište mobilne telefonije.

-Odluke nalaže da trajanje računa za prepaid korisnike nakon dopune iznosom 10 KM i više, mora vrijediti najmanje 90 dana (u periodu od 90 dana korisniku omogućiti dolazne i odlazne pozive) i nametnuta je u cilju zaštite prava krajnjih korisnika.

-Odluke zahtijeva izmjenu člana 13. Pravila 67/2012 o modelu rebalansa cijena govornih telefonskih usluga u BiH za postpaid i prepaid tarifne pakete.

U Agenciji ističu da je potreban aktivan angažman svih učesnika u ovom procesu- zakonodavaca, regulatora, telekom operatora, udruženja za zaštitu korisnika, kao i drugih zainteresovanih strana.

Drugi set mjera stupa na snagu 01.07.2016. godine.

BN televizija

 

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Dragan

01.06.2016 06:28

Lopovi!

ODGOVORITE
Name

lijan

01.06.2016 08:10

Preblaga je rjec lopovi,katili nevidjeni posebno mtel

Name

nn

01.06.2016 07:57

NIje to ni blizu onoga kako bi trebalo da bude. Trazeno je da dopune traju po godinu dana, bez obzira na iznos dopune kao sto je u Srbiji. Lopovi, prevaranti.

ODGOVORITE
Name

nn RE

01.06.2016 09:20

Pa zar m-tel nije srbijasnski, oni ovde peru svoj novac, a nama uzimaju naše pare

Name

vss

01.06.2016 08:10

Odluke nalaže izjednačavanje cijena poziva iz mobiln mreže prema drugim mobilnim mrežama sa cijenom poziva iz mobilne mreže prema vlastitoj mobilnoj mreži, i vrijedi za sve postpaid i prepaid pakete. Mjera ima za cilj podsticanje konkurencije i sprječavanje prenošenja tržišne snage sa tržišta fiksne telefonije na tržište mobilne telefonije. __________ Odluke nalaže da trajanje računa za prepaid korisnike nakon dopune iznosom 10 KM i više, mora vrijediti najmanje 90 dana (u periodu od 90 dana korisniku omogućiti dolazne i odlazne pozive) i nametnuta je u cilju zaštite prava krajnjih korisnika. ______________Odluke zahtijeva izmjenu člana 13. Pravila 67/2012 o modelu rebalansa cijena govornih telefonskih usluga u BiH za postpaid i prepaid tarifne pakete. _________________________________________________________________ Obrazloženje RAKa ukazuje na to da u upravi RAKa i dalje sjede loše obrazovani i nesposobni i korumpirani te oni koji ne razumiju konkurenciju i slobodno tržište. Morali su donijeti odluku da za usluge telefonije, fiksne ili mobilne, nema pretplate. Uplatiš na račun 5KM ili 50KM i trošiš to dok ne potrošiš. Ako mobilni operater hoće da uplata bude potrošena što prije, mora smanjiti cijene svojih usluga. Ako već hoće konurenciju neka RAK objasni kako to da nema drugih operatera u BiH osim ova tri nacionalna. Ja sebe nikad ne lažem, a ni drugog pa stvari nazivam pravim imenom. Ova tri IT operatera nemaju nikakve veze sa slobodnim tržištem niti ova odluka RAK ima veze s tim. RAK osluškuje i sluša "politiku" i pokušava zadržati u zemlji samo ta tri operatera, a laže javno mjenje.

ODGOVORITE
Name

Misko

01.06.2016 09:38

Zna RAK dobro sta radi. Medjutim, ako bi natjerao telekom operatere na trzisnu utakmicu, mtel bi vrlo brzo bankrotirao. To je kompanija u kojoj je stepen korupcije i lopovluka toliki, da ne moze izdrzati pravu konkurenciju. Za druge operatere ne znam ali pretpostavljam da se ni njihov menadzment ne razlikuje mnogo od mtel-ovog. Jedino kod nas je moguca da sumska gazdinstva posluju sa miniusom, kao i elektroprivreda... Zto se nije cuditi ni mtelu, zasto bi tamo bilo drugacije.

Name

***

01.06.2016 09:44

Kad sve ovo citam dusa me boli, sve je to smucaj i proli...

Name

nn

01.06.2016 09:57

Logika je jasna: Vise cijene IT usluga, goriva i sl., veci PDV drzavi. Moraju i oni od neceg da zive... Na sceni je klasican oligopol iza kokeg stoji vlast

ODGOVORITE
Name

de

01.06.2016 10:50

Sta ser**e kakvo izjednjacavanje cijena , u Austriji je npr. duplo jeftinije - dopunis 10 e imas godinu dana ?

ODGOVORITE
Name

D2

01.06.2016 22:24

U Njemačkoj je 1 godina.

ODGOVORITE