Судбина БХРТ ипак у рукама Српске и ФБиХ

Након готово очајничког упозорења Управног одбора БХРТ-а о томе да ће овај јавни емитер због велике дубиозе бити приморан да угаси сигнал 30. јуна ове године, јучерашње информације које су пристизале с разних страна сводиле су се под једно: парламент ће 15. јуна, "у пет до 12", покушати да ријеши ово питање и некако помогне.

Босна и Херцеговина 31.05.2016 | 21:50
Судбина БХРТ ипак у рукама Српске и ФБиХ

Но, акценат је на "покушати", јер прича о огромним дуговима БХРТ-а и покушају проналаска самоодрживог модела финансирања овог јавног емитера има дубоке и компликоване коријене.

Како је то јуче потврдио Момчило Новаковић, предсједавајући парламентарне Комисије за саобраћај и комуникације, УО БХРТ у посљедње вријеме имао је у опцији два приједлога, а један од тих приједлога преузела су два посланика, претворила га у закон, те је Комисија тек сада у могућности да засједа.

"Сједница на којој ћемо расправљати о том закону заказана је за 13. јун, а сједница парламента је 15. јуна. Не могу прејудицирати рјешење Комисије, али сигурно је да приједлог закона одмах иде у парламент", каже Новаковић, који сматра некоретним то што се "нерад претходних УО БХРТ-а покушава фактурисати Комисији".

"УО је много пута досад имао прилику да донесе кључне одлуке, посебно кад се ради о систему наплате такси који би спасио ову ситуацију. Али он то није урадио и тек сада када је ствар дошла до краја доноси овакву одлуку", наглашава Новаковић.

Како год, овдје прича добија додатни заплет. Наиме, све и када би парламент БиХ 15. јуна усвојио модел финансирања БХРТ-а путем тзв. медијског пореза, даља законска процедура је на ентитетима.

Другим ријечима, уколико на нивоу БиХ буде донесена одлука о формирању фонда за финансирање система, ентитети су ти који треба да изгласају законе о пуњењу тог фонда.

Питање је хоће ли владе ФБиХ и Републике Српске тако нешто учинити у изборној години. Есад Готовуша, предсједавајући УО БХРТ-а, појашњава да је задњи приједлог модела наплате, односно финансирања јавних емитера, управо такозвани медијски порез, који подразумијева и сагласност за формирање тог посебног фонда из којег би се финансирали сви јавни емитери.

"То би обухватило све запослене, али и пензионере, процентуално 0,9 одсто за запослене, и мислим око 0,40 одсто за пензионере, што је и мање него што плаћају сада", каже он.

Нови министар коминикација и транспорта БиХ Исмир Јуско увјерава како неће бити дозвољено гашење БХРТ-а.

И он, сматра да је дубиоза у БХРТ-у резултат дугогодишњег немара институција и надлежних органа. Како је саопштено из Министарства, Јуско је подсјетио да се ради на формирању интерресорне радне групе која би требало да у потпуности анализира примјену постојећег Закона о Јавном РТВ систему БиХ.

Он је навео да је Министарство послало захтјев Одбору Јавног РТВ система БиХ да кандидује своје представнике, али да досад одговор није стигао.

Удружење "Бх. новинари" упутило је јавни протест члановима УО БХРТ-а због доношења одлуке о привременој обустави продукције програма, те затражило хитно повлачење ове одлуке и доношења других мјера за спасавање БХРТ-а.

Милиновић: БХРТ изнио нетачне податке

Драшко Милиновић, генерални директор РТ РС, изјавио је да је УО БХРТ-а изашао у јавност с нетачним подацима у вези с међусобним потраживањима.

Он је рекао да се поставља питање како су ентитетски емитери опстали када имају дупло мање приходе од БХРТ-а.

"Када томе додамо и опструкције из УО БХРТ-а у вези с новим моделом наплате РТВ таксе, не чуди да су сами себе довели у овакво стање, јер сви приједлози за побољшање укупне ситуације су на овај или онај начин блокирани од истог тог УО БХРТ-а", истакао је Милиновић.

Извор: Независне новине

Фото: БХРТ

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Логика...

31.05.2016 19:57

КОДИ програм је ЦУДО...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Р Српаска

31.05.2016 20:46

Ако је до нас укините сва три емитера.До видјења и пројатно!!!

Name

Спорт Клуб на Кодиу

01.06.2016 01:15

Најаци програм за гледање разних канала..Спорт Клуб нема у Елти,Мтл-у,Блицу али има преко Кодиа и јос много тога.Врх!!!

Name

Запослени

31.05.2016 20:00

Багро незаситна, нисте могли предлозити несто скромно као 0,2 или 0,3 % за запослене, а пензионере ослободити?!?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре запослени

31.05.2016 22:41

Несто сам био докон па рацунао,рецимо на нивоу Реп.Српске годисње са платом од 500 и пензијом рецимо 350 цифра прелази 15 милиона,без маркетинга наравно,е сад ме интересује колики је будзет БН и АТВ нецу реци продукцијски бољих али са доста занимљивих садрзаја,сигуран сам да је 10 пута мања?И

Name

всс

31.05.2016 20:12

БХРТ, РТРС и ФЕД ТВ не требају овом народу. То све треба погасити и бице погасено. Телевизије настају на одредјеном степену друственог развоја. С обзиром на цињеницуда је простор БиХ врацен у 17-ти вијек нема говора о телевизијама поготово дигиталним. Цувајте овце и козе и убијте своје вријеме на тај нацин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо,Слатина-Тузла

01.06.2016 05:51

Гаси све три " емитера " ! 1996. на БХРТ(другације се звао) радило 168 људи а сада само на БХРТ " ради " 980 "трутова",цаст изузецима!!

Name

Глупко

31.05.2016 20:17

Само реците колико пара и Р.Т.Л це да вас купи. Проблем ријесен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маја

31.05.2016 20:31

Не гледам тај програм, избрисала исти дан када се појавио на тв, парадоксално али га морам плаћати. Ником не треба, нека га угасе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Маја

31.05.2016 20:42

Подржавам потпуно. Ја га имам али чисто да видим шта нам мисле.

Name

марко

31.05.2016 20:58

Укинути све три,ДОДИКОВИЗИЈУ СТО ПРЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

31.05.2016 21:10

Укинути и Марка

Name

Реално

01.06.2016 00:02

Сви Срби су за то да БХРТ нестане, зато што је чиста пропаганда, уређивачка политика антисрпска. Колико је било прилога од страдањима Срба??? То морамо заједно истрајати, а послије РТРС мора почети да води балансирану причу, јер заједно са Милетом води наш народ у дубиозу!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

лазар

01.06.2016 02:35

Бас ме интересује исил турска телевизија у пакао са вама и оним који вас подрзавају

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалиста

01.06.2016 05:20

БХТВ РТРС ФТВ укинуте их одмах немају појма ни једни ни други, нек покусају са стецајем, ил нек им радни ци протестују ил могу и на запад да тразе посла

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јелена

01.06.2016 13:23

Телевизија БХРТ је најгори медијски јавни сервис у цијелој Босни и Херцеговини. Телевизија која је давни дана пропала. Само напријед комерцијалним телевизијама то вази за БН ТВ (Република Српска), Фаце ТВ, ТВ 1(Федерација БИХ) ви сте најбољи…..

ОДГОВОРИТЕ