Sudbina BHRT ipak u rukama Srpske i FBiH

Nakon gotovo očajničkog upozorenja Upravnog odbora BHRT-a o tome da će ovaj javni emiter zbog velike dubioze biti primoran da ugasi signal 30. juna ove godine, jučerašnje informacije koje su pristizale s raznih strana svodile su se pod jedno: parlament će 15. juna, "u pet do 12", pokušati da riješi ovo pitanje i nekako pomogne.

Bosna i Hercegovina 31.05.2016 | 21:50
Sudbina BHRT ipak u rukama Srpske i FBiH

No, akcenat je na "pokušati", jer priča o ogromnim dugovima BHRT-a i pokušaju pronalaska samoodrživog modela finansiranja ovog javnog emitera ima duboke i komplikovane korijene.

Kako je to juče potvrdio Momčilo Novaković, predsjedavajući parlamentarne Komisije za saobraćaj i komunikacije, UO BHRT u posljednje vrijeme imao je u opciji dva prijedloga, a jedan od tih prijedloga preuzela su dva poslanika, pretvorila ga u zakon, te je Komisija tek sada u mogućnosti da zasjeda.

"Sjednica na kojoj ćemo raspravljati o tom zakonu zakazana je za 13. jun, a sjednica parlamenta je 15. juna. Ne mogu prejudicirati rješenje Komisije, ali sigurno je da prijedlog zakona odmah ide u parlament", kaže Novaković, koji smatra nekoretnim to što se "nerad prethodnih UO BHRT-a pokušava fakturisati Komisiji".

"UO je mnogo puta dosad imao priliku da donese ključne odluke, posebno kad se radi o sistemu naplate taksi koji bi spasio ovu situaciju. Ali on to nije uradio i tek sada kada je stvar došla do kraja donosi ovakvu odluku", naglašava Novaković.

Kako god, ovdje priča dobija dodatni zaplet. Naime, sve i kada bi parlament BiH 15. juna usvojio model finansiranja BHRT-a putem tzv. medijskog poreza, dalja zakonska procedura je na entitetima.

Drugim riječima, ukoliko na nivou BiH bude donesena odluka o formiranju fonda za finansiranje sistema, entiteti su ti koji treba da izglasaju zakone o punjenju tog fonda.

Pitanje je hoće li vlade FBiH i Republike Srpske tako nešto učiniti u izbornoj godini. Esad Gotovuša, predsjedavajući UO BHRT-a, pojašnjava da je zadnji prijedlog modela naplate, odnosno finansiranja javnih emitera, upravo takozvani medijski porez, koji podrazumijeva i saglasnost za formiranje tog posebnog fonda iz kojeg bi se finansirali svi javni emiteri.

"To bi obuhvatilo sve zaposlene, ali i penzionere, procentualno 0,9 odsto za zaposlene, i mislim oko 0,40 odsto za penzionere, što je i manje nego što plaćaju sada", kaže on.

Novi ministar kominikacija i transporta BiH Ismir Jusko uvjerava kako neće biti dozvoljeno gašenje BHRT-a.

I on, smatra da je dubioza u BHRT-u rezultat dugogodišnjeg nemara institucija i nadležnih organa. Kako je saopšteno iz Ministarstva, Jusko je podsjetio da se radi na formiranju interresorne radne grupe koja bi trebalo da u potpunosti analizira primjenu postojećeg Zakona o Javnom RTV sistemu BiH.

On je naveo da je Ministarstvo poslalo zahtjev Odboru Javnog RTV sistema BiH da kandiduje svoje predstavnike, ali da dosad odgovor nije stigao.

Udruženje "Bh. novinari" uputilo je javni protest članovima UO BHRT-a zbog donošenja odluke o privremenoj obustavi produkcije programa, te zatražilo hitno povlačenje ove odluke i donošenja drugih mjera za spasavanje BHRT-a.

Milinović: BHRT iznio netačne podatke

Draško Milinović, generalni direktor RT RS, izjavio je da je UO BHRT-a izašao u javnost s netačnim podacima u vezi s međusobnim potraživanjima.

On je rekao da se postavlja pitanje kako su entitetski emiteri opstali kada imaju duplo manje prihode od BHRT-a.

"Kada tome dodamo i opstrukcije iz UO BHRT-a u vezi s novim modelom naplate RTV takse, ne čudi da su sami sebe doveli u ovakvo stanje, jer svi prijedlozi za poboljšanje ukupne situacije su na ovaj ili onaj način blokirani od istog tog UO BHRT-a", istakao je Milinović.

Izvor: Nezavisne novine

Foto: BHRT

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Logika...

31.05.2016 19:57

KODI program je CUDO...

ODGOVORITE
Name

R Srpaska

31.05.2016 20:46

Ako je do nas ukinite sva tri emitera.Do vidjenja i projatno!!!

Name

Sport Klub na Kodiu

01.06.2016 01:15

Najaci program za gledanje raznih kanala..Sport Klub nema u Elti,Mtl-u,Blicu ali ima preko Kodia i jos mnogo toga.Vrh!!!

Name

Zaposleni

31.05.2016 20:00

Bagro nezasitna, niste mogli predloziti nesto skromno kao 0,2 ili 0,3 % za zaposlene, a penzionere osloboditi?!?!

ODGOVORITE
Name

re zaposleni

31.05.2016 22:41

Nesto sam bio dokon pa racunao,recimo na nivou Rep.Srpske godisnje sa platom od 500 i penzijom recimo 350 cifra prelazi 15 miliona,bez marketinga naravno,e sad me interesuje koliki je budzet BN i ATV necu reci produkcijski boljih ali sa dosta zanimljivih sadrzaja,siguran sam da je 10 puta manja?I

Name

vss

31.05.2016 20:12

BHRT, RTRS i FED TV ne trebaju ovom narodu. To sve treba pogasiti i bice pogaseno. Televizije nastaju na odredjenom stepenu drustvenog razvoja. S obzirom na cinjenicuda je prostor BiH vracen u 17-ti vijek nema govora o televizijama pogotovo digitalnim. Cuvajte ovce i koze i ubijte svoje vrijeme na taj nacin.

ODGOVORITE
Name

Edo,Slatina-Tuzla

01.06.2016 05:51

Gasi sve tri " emitera " ! 1996. na BHRT(drugacije se zvao) radilo 168 ljudi a sada samo na BHRT " radi " 980 "trutova",cast izuzecima!!

Name

Glupko

31.05.2016 20:17

Samo recite koliko para i R.T.L ce da vas kupi. Problem rijesen.

ODGOVORITE
Name

Maja

31.05.2016 20:31

Ne gledam taj program, izbrisala isti dan kada se pojavio na tv, paradoksalno ali ga moram plaćati. Nikom ne treba, neka ga ugase.

ODGOVORITE
Name

Re Maja

31.05.2016 20:42

Podržavam potpuno. Ja ga imam ali čisto da vidim šta nam misle.

Name

marko

31.05.2016 20:58

Ukinuti sve tri,DODIKOVIZIJU STO PRE

ODGOVORITE
Name

Re

31.05.2016 21:10

Ukinuti i Marka

Name

Realno

01.06.2016 00:02

Svi Srbi su za to da BHRT nestane, zato što je čista propaganda, uređivačka politika antisrpska. Koliko je bilo priloga od stradanjima Srba??? To moramo zajedno istrajati, a poslije RTRS mora početi da vodi balansiranu priču, jer zajedno sa Miletom vodi naš narod u dubiozu!!!

ODGOVORITE
Name

lazar

01.06.2016 02:35

Bas me interesuje isil turska televizija u pakao sa vama i onim koji vas podrzavaju

ODGOVORITE
Name

realista

01.06.2016 05:20

BHTV RTRS FTV ukinute ih odmah nemaju pojma ni jedni ni drugi, nek pokusaju sa stecajem, il nek im radni ci protestuju il mogu i na zapad da traze posla

ODGOVORITE
Name

Jelena

01.06.2016 13:23

Televizija BHRT je najgori medijski javni servis u cijeloj Bosni i Hercegovini. Televizija koja je davni dana propala. Samo naprijed komercijalnim televizijama to vazi za BN TV (Republika Srpska), Face TV, TV 1(Federacija BIH) vi ste najbolji…..

ODGOVORITE