Опа! Чека нас НБА Лига шампиона од 2018. године?!

Нови формат такмичења требало би да буде ратификован у децембру ове године!

Фудбал 06.06.2016 | 17:30
Опа! Чека нас НБА Лига шампиона од 2018. године?!

Време промена у Лиги шампиона. Њаквалитетније европско клупско такмичење могло би у наредних шест месеци да доживи потпуну реконструкцију формата такмичења, која би му начисто променила садашњи изглед. Једно је сигурно, промене би уследиле тек од сезоне 2018/19, наравно под условом да се усвоје предложене идеје.

Већ неко време у руководству УЕФА влада мишљење да би актуелно такмичење требало модификовати, а идеја која преовладава је оснивање јединствене Суперлиге по угледу на богате лиге у америчком професионалном спорту (НБА, НФЛ, НХЛ...). Наравно иза свега се крије жеља за још већом зарадом, а УЕФА верује да би промена формата утицала на пораст броја спонзора махом из остатка света. 

Садашњи формат од 32 клуба је примамљив и за публику и клубове, али ће због азијског и америчког тржишта, бити промењен стандардан термин, па ћемо уместо уторком и средом од 20.45 часова како смо навикли, нову Лигу шампиона гледати искључиво суботом и недељом. 

Ово су неке од идеја о којима се разматра у круговима блиским УЕФА, а на следећем састанку власника деоница ове организације биће још речи о овој теми. Лидери европске куће фудбала су током финала у Милану између Реала и Атлетика већ разговарали на тему реформе Лиге шампиона, а нова дискусија могла би да уследи и на предстојећем конгресу УЕФА, на којем 14. септембра треба да се изабере нови председник ове организације.

Предлог о трансформацији Лиге шампиона могао би, према наводима италијанскогМедијасета, да буде ратификован у децембру ове године, а у том случају био би имплементиран од почетка сезоне 2018/19.  

До тада ће остати на снази актуелна формула која је атрактивна и даје равноправну прилику и клубовима из фудбалски мање развијених земаља да се изборе за такмичење у Лиги шампиона што није баш концепт будуће европске Суперлиге која ће заменити ово такмичење.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар