Opa! Čeka nas NBA Liga šampiona od 2018. godine?!

Novi format takmičenja trebalo bi da bude ratifikovan u decembru ove godine!

Fudbal 06.06.2016 | 17:30
Opa! Čeka nas NBA Liga šampiona od 2018. godine?!

Vreme promena u Ligi šampiona. Njakvalitetnije evropsko klupsko takmičenje moglo bi u narednih šest meseci da doživi potpunu rekonstrukciju formata takmičenja, koja bi mu načisto promenila sadašnji izgled. Jedno je sigurno, promene bi usledile tek od sezone 2018/19, naravno pod uslovom da se usvoje predložene ideje.

Već neko vreme u rukovodstvu UEFA vlada mišljenje da bi aktuelno takmičenje trebalo modifikovati, a ideja koja preovladava je osnivanje jedinstvene Superlige po ugledu na bogate lige u američkom profesionalnom sportu (NBA, NFL, NHL...). Naravno iza svega se krije želja za još većom zaradom, a UEFA veruje da bi promena formata uticala na porast broja sponzora mahom iz ostatka sveta. 

Sadašnji format od 32 kluba je primamljiv i za publiku i klubove, ali će zbog azijskog i američkog tržišta, biti promenjen standardan termin, pa ćemo umesto utorkom i sredom od 20.45 časova kako smo navikli, novu Ligu šampiona gledati isključivo subotom i nedeljom. 

Ovo su neke od ideja o kojima se razmatra u krugovima bliskim UEFA, a na sledećem sastanku vlasnika deonica ove organizacije biće još reči o ovoj temi. Lideri evropske kuće fudbala su tokom finala u Milanu između Reala i Atletika već razgovarali na temu reforme Lige šampiona, a nova diskusija mogla bi da usledi i na predstojećem kongresu UEFA, na kojem 14. septembra treba da se izabere novi predsednik ove organizacije.

Predlog o transformaciji Lige šampiona mogao bi, prema navodima italijanskogMedijaseta, da bude ratifikovan u decembru ove godine, a u tom slučaju bio bi implementiran od početka sezone 2018/19.  

Do tada će ostati na snazi aktuelna formula koja je atraktivna i daje ravnopravnu priliku i klubovima iz fudbalski manje razvijenih zemalja da se izbore za takmičenje u Ligi šampiona što nije baš koncept buduće evropske Superlige koja će zameniti ovo takmičenje.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar