Шта зона слободне трговине значи Србији

Председници из земаља Евроазијске уније (ЕЕУ), одлучили су да отпочну преговоре са Србијом о креирању заједничке зоне слободне трговине након чега би, према речима министарке за трговину ЕЕУ Веронике Никишине требало да потпишу нови уговор о томе. 

Србија 31.05.2016 | 22:52
Шта зона слободне трговине значи Србији

Овакав уговор би, мање више обухватио, оно што већ имамо са Русијом, а то је слободна трговина за већину производа, осим што би се проширио и на Казахстан, Белорусију, Јерменију и Киргистан.

"Овај споразум подразумева оно што већ имамо са Русијом, само бисмо се проширили и она остала источна тржишта. Поготово, могли бисмо да привучемо инвеститоре из Казахстана којима бисмо показали компаративне предности нашег тржишта, а то је бесцарински извоз за највећи део производа. Ово не важи само за аутомобиле за које се још преговара о квотама", истиче економиста Саша Ђоговић и додаје:

"Наша је додатна предност што су замрзнути економски односи Русије и Европске уније, а постоји и захлађење са Турском. Не би било лоше да пребацимо неке турске погоне у Србију, а одатле да их пласирамо у Русију."

Економиста Александар Стевановић каже да са Русијом већ имамо слободну трговину, али да не користимо предности такве трговине тамо где можемо.

"Нисмо довољно конкурентни, па је та трговина између Србије и Русије, у ствари, полуслободна. Русија затеже око извоза аутомобила, тражи поред квота и контраквоте. С’ друге стране, у пољопривреди имамо све предности слободне трговине, а не успевамо да задовољимо руске захтеве, ни по количини, ни по квалитету производа", закључује Стевановић.

Стевановић још каже да ћемо сада имати слободнији излаз на остала тржишта Евроазијске уније, али не узда се претерано у њих.

Иначе, ЕЕУ је заједница држава са политичком, економском, војном, царинском и хуманитарном сарадњом на подручју Евроазије.

Евроазијска економска унија је званично успостављена 1. јануара 2015. године.

Извор: Телеграф

Фото: Тањуг/АП

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

име

31.05.2016 17:45

Да ваља не би тразила Србију са Европском традицијом да буде цлан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

31.05.2016 18:37

Име моје безимено, "европске традиције" и њихове Западне европске вредности над Православним СРБима столећима у име римокатоличке "цркве" кроз злочине геноцида спроводе синови и кћери "тисућуљетне Западне културе" или хрвати са својим хрватским цвећем или муслиманима!

Name

нико_битан

31.05.2016 18:17

Цији је овај мали ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

ово

31.05.2016 18:26

Знаци ово: "Предсједник Привредне коморе Републике Српске Борко Ђурић рекао је да је обим робне размјене између Републике Српске и Руске Федерације прошле године износио 710 милиона КМ, од чега се на извоз из Српске односи мање од 23 милиона КМ." Знаци....док се у њих кунемо браца Руси нас пљацкају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

31.05.2016 19:12

Ево браћа Руси вам широм врата отварају,па идите људи хахахаха.......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Киа

31.05.2016 22:11

Казе господин да треба искористити прилику зхладјења односа Русије и Турске па турске погоне пребацити у Србију. Има ли иста рационалније од овог предлога. Наравно да има. Хајде да ми производимо за то трзисте!

ОДГОВОРИТЕ