Šta zona slobodne trgovine znači Srbiji

Predsednici iz zemalja Evroazijske unije (EEU), odlučili su da otpočnu pregovore sa Srbijom o kreiranju zajedničke zone slobodne trgovine nakon čega bi, prema rečima ministarke za trgovinu EEU Veronike Nikišine trebalo da potpišu novi ugovor o tome. 

Srbija 31.05.2016 | 22:52
Šta zona slobodne trgovine znači Srbiji

Ovakav ugovor bi, manje više obuhvatio, ono što već imamo sa Rusijom, a to je slobodna trgovina za većinu proizvoda, osim što bi se proširio i na Kazahstan, Belorusiju, Jermeniju i Kirgistan.

"Ovaj sporazum podrazumeva ono što već imamo sa Rusijom, samo bismo se proširili i ona ostala istočna tržišta. Pogotovo, mogli bismo da privučemo investitore iz Kazahstana kojima bismo pokazali komparativne prednosti našeg tržišta, a to je bescarinski izvoz za najveći deo proizvoda. Ovo ne važi samo za automobile za koje se još pregovara o kvotama", ističe ekonomista Saša Đogović i dodaje:

"Naša je dodatna prednost što su zamrznuti ekonomski odnosi Rusije i Evropske unije, a postoji i zahlađenje sa Turskom. Ne bi bilo loše da prebacimo neke turske pogone u Srbiju, a odatle da ih plasiramo u Rusiju."

Ekonomista Aleksandar Stevanović kaže da sa Rusijom već imamo slobodnu trgovinu, ali da ne koristimo prednosti takve trgovine tamo gde možemo.

"Nismo dovoljno konkurentni, pa je ta trgovina između Srbije i Rusije, u stvari, poluslobodna. Rusija zateže oko izvoza automobila, traži pored kvota i kontrakvote. S’ druge strane, u poljoprivredi imamo sve prednosti slobodne trgovine, a ne uspevamo da zadovoljimo ruske zahteve, ni po količini, ni po kvalitetu proizvoda", zaključuje Stevanović.

Stevanović još kaže da ćemo sada imati slobodniji izlaz na ostala tržišta Evroazijske unije, ali ne uzda se preterano u njih.

Inače, EEU je zajednica država sa političkom, ekonomskom, vojnom, carinskom i humanitarnom saradnjom na području Evroazije.

Evroazijska ekonomska unija je zvanično uspostavljena 1. januara 2015. godine.

Izvor: Telegraf

Foto: Tanjug/AP

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

ime

31.05.2016 17:45

Da valja ne bi trazila Srbiju sa Evropskom tradicijom da bude clan.

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

31.05.2016 18:37

Име моје безимено, "европске традиције" и њихове Западне европске вредности над Православним СРБима столећима у име римокатоличке "цркве" кроз злочине геноцида спроводе синови и кћери "тисућуљетне Западне културе" или хрвати са својим хрватским цвећем или муслиманима!

Name

niko_bitan

31.05.2016 18:17

Ciji je ovaj mali ???

ODGOVORITE
Name

ovo

31.05.2016 18:26

Znaci ovo: "Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Borko Đurić rekao je da je obim robne razmjene između Republike Srpske i Ruske Federacije prošle godine iznosio 710 miliona KM, od čega se na izvoz iz Srpske odnosi manje od 23 miliona KM." Znaci....dok se u njih kunemo braca Rusi nas pljackaju.

ODGOVORITE
Name

Doboj

31.05.2016 19:12

Evo braća Rusi vam širom vrata otvaraju,pa idite ljudi hahahaha.......

ODGOVORITE
Name

Kia

31.05.2016 22:11

Kaze gospodin da treba iskoristiti priliku zhladjenja odnosa Rusije i Turske pa turske pogone prebaciti u Srbiju. Ima li ista racionalnije od ovog predloga. Naravno da ima. Hajde da mi proizvodimo za to trziste!

ODGOVORITE