Јенс Столтенберг: Не желимо нови хладни рат

Сјеверноатлантска алијанса не жели повратак Хладног рата са Русијом, рекао је данас генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг.

Свијет 31.05.2016 | 17:12
Јенс Столтенберг: Не желимо нови хладни рат

Односи између НАТО-а и Русије су на најнижем нивоу од Хладног рата након присаједињења Крима.

Међутим, Столтенберг је током посјете Пољској нагласио да Алијанса не жели сукоб са Русијом.

"Не желимо нови хладни рат нити нову трку у наоружању. Наш циљ је много позитивнији и кооперативнији однос са Русијом. У најмању руку, морамо радити ка односу који је предвидљивији", нагласио је Столтенберг у говору одржаном на Универзитету у Варшави.

Он је истакао да су "канали комуникације и политички дијалог у најбољем интересу НАТО-а".

Алијанса тражи одржавање новог састанка између амбасадора и представника Русије прије дводневног самита 8. и 9. јула у Варшави.

Аналитичари упозоравају да би самит лидера НАТО-а могао изазвати раст тензија са Москвом јер ће једна од тема разговора бити и могуће распоређења снага у Пољску и балтичке државе - Естонију, Летонију и Литванију.

Русија је запријетила да би ширење НАТО-а на исток представљало пријетњу по њену националну.

Међутим, пољски министар одбране Антони Макијеревич је након састанка са Столтенбергом о распоређењу снага говорио као да је већ договорено.

"На нашим разговорима потврђено је да ће у Пољској и балтичким државама бити четири борбене групе распоређене по принципу ротације", казао је Макијеревич.

Извор: Агенције

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

СЕМБЕРАЦ.

31.05.2016 15:45

ПА АКО НЕ ЖЕЛЕ! ПОНОВНИ ХЛАДНИ РАТ; ЧЕМУ ОНДА ТАКО УЖУРБАНО РАСПОРЕДЈИВАЊЕ ОРУЖАНИХ ФОРМАЦИЈА У СМЕРУ "РУСИЈЕ" А НИЈЕ ТО МАЛО СВЕ СКУПА СМЕШНО. МИСЛЕ ДА СУ РУСИ ЋОРАВИ , И ДА НИШТА НЕ ВИДЕ... ХЕХАААА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вупер

31.05.2016 17:27

Неце хладни рат хоце рат за праве. Немају никог да гурну у рат, а они као да их бране. Изгледа да је свет видео да нема висе ми цемо увести демократију а ви само запоцните рат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Асад

31.05.2016 18:55

Американци су изгубили компас па не знају ни гдје су ни ста раде. Европљани це морти сто прије да се те друзине ослободе ако себи мисле добро. Инаце ово је преврсило сваку мјеру

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПОСАВАЦ

01.06.2016 06:08

Ајде да се договоримо да буде како ми хоцемо па неце бити никаквог рата,сапцу амерканци...

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОМАРАЦ

01.06.2016 07:37

ВИ НЕЦЕТЕ ХЛАДНИ РАТ НЕЉУТИТЕ САУДИСКУ АРАБИЈУ И КИНУ ЈЕР НЕЦЕТЕ ИМАТИ ХЛЕБА ДА ЈЕДЕТЕ А КАМОЛИ ДА РАТУЈЕТЕ.

ОДГОВОРИТЕ