Jens Stoltenberg: Ne želimo novi hladni rat

Sjevernoatlantska alijansa ne želi povratak Hladnog rata sa Rusijom, rekao je danas generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Svijet 31.05.2016 | 17:12
Jens Stoltenberg: Ne želimo novi hladni rat

Odnosi između NATO-a i Rusije su na najnižem nivou od Hladnog rata nakon prisajedinjenja Krima.

Međutim, Stoltenberg je tokom posjete Poljskoj naglasio da Alijansa ne želi sukob sa Rusijom.

"Ne želimo novi hladni rat niti novu trku u naoružanju. Naš cilj je mnogo pozitivniji i kooperativniji odnos sa Rusijom. U najmanju ruku, moramo raditi ka odnosu koji je predvidljiviji", naglasio je Stoltenberg u govoru održanom na Univerzitetu u Varšavi.

On je istakao da su "kanali komunikacije i politički dijalog u najboljem interesu NATO-a".

Alijansa traži održavanje novog sastanka između ambasadora i predstavnika Rusije prije dvodnevnog samita 8. i 9. jula u Varšavi.

Analitičari upozoravaju da bi samit lidera NATO-a mogao izazvati rast tenzija sa Moskvom jer će jedna od tema razgovora biti i moguće raspoređenja snaga u Poljsku i baltičke države - Estoniju, Letoniju i Litvaniju.

Rusija je zaprijetila da bi širenje NATO-a na istok predstavljalo prijetnju po njenu nacionalnu.

Međutim, poljski ministar odbrane Antoni Makijerevič je nakon sastanka sa Stoltenbergom o raspoređenju snaga govorio kao da je već dogovoreno.

"Na našim razgovorima potvrđeno je da će u Poljskoj i baltičkim državama biti četiri borbene grupe raspoređene po principu rotacije", kazao je Makijerevič.

Izvor: Agencije

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

SEMBERAC.

31.05.2016 15:45

PA AKO NE ŽELE! PONOVNI HLADNI RAT; ČEMU ONDA TAKO UŽURBANO RASPOREDJIVANJE ORUŽANIH FORMACIJA U SMERU "RUSIJE" A NIJE TO MALO SVE SKUPA SMEŠNO. MISLE DA SU RUSI ĆORAVI , I DA NIŠTA NE VIDE... HEHAAAA.

ODGOVORITE
Name

vuper

31.05.2016 17:27

Nece hladni rat hoce rat za prave. Nemaju nikog da gurnu u rat, a oni kao da ih brane. Izgleda da je svet video da nema vise mi cemo uvesti demokratiju a vi samo zapocnite rat.

ODGOVORITE
Name

Asad

31.05.2016 18:55

Amerikanci su izgubili kompas pa ne znaju ni gdje su ni sta rade. Evropljani ce morti sto prije da se te druzine oslobode ako sebi misle dobro. Inace ovo je prevrsilo svaku mjeru

ODGOVORITE
Name

POSAVAC

01.06.2016 06:08

Ajde da se dogovorimo da bude kako mi hocemo pa nece biti nikakvog rata,sapcu amerkanci...

ODGOVORITE
Name

KOMARAC

01.06.2016 07:37

VI NECETE HLADNI RAT NELJUTITE SAUDISKU ARABIJU I KINU JER NECETE IMATI HLEBA DA JEDETE A KAMOLI DA RATUJETE.

ODGOVORITE