"Муслиманску заједницу интегрисати у српско друштво"

Муфтија србијански Абдулах Нуман, који је рођен као Иван Трифуновић и који је са 19 година прешао у ислам, истиче да му је велика част што је наследио Мухамеда Јусуфспахића.

Србија 31.05.2016 | 16:03
"Муслиманску заједницу интегрисати у српско друштво"

Вест да је Србин Иван Трифуновић, који је прешавши у ислам променио име у Абдулах Нуман, постао нови муфтија србијански и тако наследио Мухамеда Јусуфспахића изненадила је све у Србији.

Он у ексклузивној исповести Куриру објашњава зашто се окренуо Алаху и како је на њега утицала промена вероисповести.

"Звезда је првак, али ја сам друга вест", духовито је одговорио муфтија Нуман.

Новопечени муфтија каже да му је велика част, али и одговорност што је баш он изабран за једног од највиших великодостојника Исламске заједнице Србије.

"Било би боље да се то десило у некој бољој ситуацији, а не оставком претходног муфтије. Али управо зато је то и већа одговорност. Желим да муслиманску заједницу интегришем у српско друштво, без обзира на то ко је каквог порекла. Није важно да ли је неко православац или муслиманске вере. Ја то најбоље знам. Морамо заједно да делимо и добро и лоше, да будемо удружење свих грађана", наставио је Нуман и додаје да не зна кад ће доћи у Србију.

Иначе, интересантно је да је муфтија и сестрић чувене српске глумице Ружице Сокић, осим што има српске корене. Каже да није у контакту с породицом.

"Знате, понашам се како ме ветар носи. Ако ме они воле, и ја ћу њих. Тешко су примили што сам постао муслиман. Од породице су, док су још били живи, са мном причале једино моје тетке и обе су познате нашој јавности. Једна је била угледна сликарка Љубица Цуца Сокић, а друга чувена Ружица Сокић", присећа се муфтија.

"Волеле су ме и често сам с њима сатима причао. Најчешће сам био у тетка Цуцином атељеу, где је она сликала", каже на крају муфтија Нуман, који је још увек у Аустралији.

Са свега 19 година преузео је ислам. О разлозима преласка из православља у ислам открива:

"Љубав људи према Богу, оних који су изграђивали џамије, имала је утицај на мене. То се поклопило с тим што сам био окружен добрим људима, а такође су се муслимани које сам видео у свом животу показали као изванредно добри људи", рекао је својевремено, додајући да је био несхваћено дете и бунтовник.

Духовни отац

ХАМДИЈА ЈУСУФСПАХИЋ МЕ НАУЧИО СВЕМУ

"Нови муфтија посебно се осврнуо на свог духовног оца, почившег муфтију београдског Хамдију Јусуфспахића."

"Био ми је више него родитељ. Бринуо се о мени кад то моји најрођенији нису. Био ми је ближи од породице", каже за Курир муфтија Нуман.

ЧИЊЕНИЦЕ

О животу муфтије Абдулаха Нумана

* У 16. години, као средњошколац, почео да трага за истином;

* Његов први контакт с муслиманом био је 1969. године, са арапским студентом на Тргу републике у Београду, од којег је добио 300 долара за пут до Индије и који га је тада научио какви су лажни долари;

* Са четири пријатеља путовао је месец дана, возом је дошао до Истанбула, а затим комбијем до Непала;

* Завршио је три факултета: Факултет за исламске студије и филозофију, Факултет друштвених наука и Факултет за бизнис и менаџмент. Магистрирао је на теми „Исламска теологија“.

Извор: Курир

Фото: Курир

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Дингдонг

31.05.2016 14:30

Не видим ту ниста лосе. Кад је Емир Кустурица пресао у православну вјеру и зове се Немања, ста је онда цудно кад Иван предје у ислам и сад се зове Абдулах.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

31.05.2016 14:53

Карактер и једног и другог: НУЛА!

Name

Михаило Микић

31.05.2016 15:18

Дингдонг, треба да знаш да се због преласка из "Православља" на ислам нашег Муфтије Абдулах Нумана или Ивана Трифуновића због тога одрекла цијела његова породица осим двије тетке које осим свог СРБског порекла исто као и Иван ништа друго нису ни имали са СРБством ПРАВОСЛАВЉЕМ и СВЕТОСАВЊЕМ као врхунцем хришћанске православне националне мисли и СРБског начина живота. Слажем се са Муфтијом Нуманом да муслиманску вјерску заједницу у СРБији и другим земљама бивше Југославије треба интегрисати У СРБско друштво и научити муслимане да су они СРБи по својој народности а муслимани по својој вјероисповјести. Међутим, тај процес биће дуг и тежак јер за време комунистичком режима ЈБ Тита муслимани су плански и лажно учени да они нису СРБи већ нека нова измишљена муслиманска народност која постоји од 1967. године. Зато је велико питање како ће сами муслимани да прихвате и слушају свога новог Муфтију Ивана Трифуновића, јер жеље су једно а могућности друго. Жао ми је што Иван није прије преласка на ислам изучио своју Свету вјеру Православну. Тада би видио да од хришћанске вјере нема љепше на ЦИЈЕЛОМЕ свијету. И поред тога желим Ивану успјех у његовом раду да муслимане интегрише У СРБско друштво!

Name

Ревис

31.05.2016 16:08

Р@ Михаило Микић.....То сто зборис науцио си од бабе ходајуци за овцама.

Name

Гогиц г

31.05.2016 16:12

Дуго су муслимани тразили муфтију, али по могуцности да буде (МУСЛИМАН)

Name

Михаило Микић

31.05.2016 16:59

Ја од бабе чувајући овце научио сам да идем путем Светог Саве који води у живот вјечни, у нашу Свету небеску СРБију, да своје као СРБин волим а туђе да поштујем а ти ПОТУРИЦО празног стомака глачајући сеоске калдрме и слушајући оџу како вије са минарета ништа научио ниси јер арапски НЕ ЗНАШ ни да говориш, ни да читаш, ни да пишеш. Зато буди потуриицо оно што јеси, СРБин по својој народности, а муслиман, будиста или нешто треће по својој вјероисповјести. Морам вас муслимане да упитам "кога ћете да мрзите ако СРБа Светог Саве не би више било? Сами себе!

Name

неко

01.06.2016 11:31

Мени не смета сто је муслиман него сто одмах знаци да висе није Србин јер тако је то код нас сутра це вец бити Босњак а да је пресао у католике постао би Хрват ал нека нек све иде по реду ионако це Кинези да превладају све на Планети.

Name

ре михајло

01.06.2016 11:48

Ти оцито незнас ста Ислам прадставља и како гледа на посланике (попут Иса (Исуса) и Мухамеда). За твоју информацију теxтови из Курáна су преведени и није под морање знати арапски језик или писмо. Битно је процитати и схватити поруку..

Name

Правиславац

31.05.2016 16:48

Потпуно је у праву Михајло са свијим коментарима треба питати уопстено муслимане ста су били до 700 године ове насе ере и како их један богати цовјек то јест Мухамед наговори да му повјерују у његове халуцинације

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре.Михаило

31.05.2016 17:44

А не казес да ли је и ко се одрекао Немање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре михајло

31.05.2016 18:11

Јеси ли урадио ДНК да видис да мозда ниси потомак права прве брацне ноци

Name

Ре.Михаило

31.05.2016 17:47

Није одза него ХОДЗА. Науци изговарати ријеци како су написане реце неко. Али ти не знас ко???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре.Микиц

31.05.2016 18:04

Е Мој Попе,нико од Муслимана не мрзи Србе сто су Срби вец "људе" такве као ти. Када цес престати висе да вриједјас све сто није Српско срам те било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пасха

31.05.2016 18:32

Видис да је момак болестан,ко напусти расправу саградит це мо му куцу у дзеннету,рекао је Мухамед САWС

Name

Сто јес јес

31.05.2016 18:38

Потписујем!!!!!!

Name

Михаило Микић

31.05.2016 19:28

Не вређам ја никога већ сама ИСТИНА вређа потурице, и њих боли што они нису ни прави Арапи а ни прави Турци, већ ПОТУРИЦЕ СРБСКОГ ПОРЕКЛА по крви која у њиховим венама тече, по земљи по којој ходају и језиком са којим говоре лајући из запећка у зимским дугим ноћима на сами мјесец и Мухамеда што он њима није рекао све што дође да то и прође. Прошло је тако и вријеме турске Царевине и њезине земаљске силе и моћи а муслимани су остали као остаци наслеђа турског робства као попи**ни ни на небу ни на земљи бесни на СРБе које нису могли више да експлоатишу као турски најамници што су радили скоро пуних пет вијекова. Муслимани су погрешили што се они нису после пропасти турске царевине иселили за Турску када је МАСОН Ататурк тражио њихово пресељење од МАСОНА КРАЉА АЛЕКСАНДРА. Ако не верујете мени питајте сваког историчара који познаје прошлост СРБа, сваког суботара, сваког јеховиног свједока и друге СЕКТАШЕ који ће вам одмах казати ако су поштени да се промјеном вјере не може да промјени и ваша СРБска народност са којом се рађате а вјерници или невјерници, паметни или глупи постајете по своме слободном животном избору и определењу!

Name

Пасха

31.05.2016 18:35

Казе овај један у коментарима српска вјера,ја колико знам као муслиман то не постоји, знам за православље, науци се глупко о твојој вјери а постуј ислам јер свакако смо ми правовјерни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бане

01.06.2016 01:00

Знајули срби ста су били до 10, или 12 ог вијека

Name

Алеx Јонес

31.05.2016 19:04

Јадник, изгубљен у овом кратком зивоту...залим га!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аоц

01.06.2016 11:00

3,10 или 15 ог вијека,све три конфесије

Name

Ре.микиц

31.05.2016 20:05

Муслимани су били и бице на твоју велику залост,а ти ниси ни цовјек ни Србин,вец једно велико г...о које мирисе

ОДГОВОРИТЕ