Лажним рачунима "пеглали" губитке?!

„Електрокрајина“ Бањалука фактурисала је милионске рачуне за утрошену струју на бројила која се налазе на непознатој адреси, чиме су, привремено, фиктивно повећавали потраживања, „пеглали“ пословне резултате и смањивали дистрибутивне губитке, открива пословни портал ЦАПИТАЛ.ба.

Република Српска 31.05.2016 | 12:00
Лажним рачунима "пеглали" губитке?!

Портал је у посједу документације и десетина фактура који показују да је „Електрокрајина“ 2007. године фиктивним потрошачима испостављала милионске износе на рачунима. На основу тих фактура „Електрокрајина“ је тада „успјела“ да дистрибутивне губитке за само десет мјесеци смањи са 22 на 19 одсто.

По једном од тих рачуна купцу на „непознатој адреси“ „Електрокрајина“ је испоставила рачун од невјероватних 2.038.682,79 марака, од тог износа дуг за мјесец октобар 2007. године износи 195.442 КМ, а неизмирене обавезе из ранијег периода 1,84 милиона КМ.

Број бројила на који је испостављена милионска фактура је као најједноставнија шифра за телефон „1234567“.

И на другим рачунима су, такође, невјероватне цифре које прелазе милионске износе.

На једном од рачуна укупан дуг је износио746 хиљада КМ, на другом 340 хиљада КМ, на трећем 327 хиљада КМ…

„Пеглање“ губитака

Саговорници ЦАПИТАЛ-а истичу да је овакав начин рада руководству „Електрокрајине“ послужио за „пеглање“ дистрибутивних губитака и приказивања потраживања која су фиктивна.

„Чињеница је да је та струја потрошена, али је непознато ко је потрошио. Постоји могућност и да „Електрокрајина“ није фактурисала потрошњу ономе ко је заиста потрошио већ је то пребацила на непознато бројило и таква потраживања ће кад-тад морати да отпишу“, кажу рачуновође.

„Електрокрајина“ негирала, па потврдила постојање фиктивних рачуна

У „Електрокрајини“ су на први допис ЦАПИТАЛ-а одговорили да посједују базу података о свим купцима електричне енергије који садрже све битне податке о адреси купца за уредну доставу мјесечних рачуна за електричну енергију.

Казали су да су сви регистровани купци електричне енергије потврдили свој идентитет и адресу кроз доставу личних података при подношењу захтјева за добијање електроенергетске сагласности и уговора о прикључењу на дистрибутивну мрежу, те при потписивању уговора о снабдијевању електричном енергијом.

„У вези с тим, сва мјерна мјеста потрошње електричне енергије и достава рачуна по том основу су везани за тачно утврђеног купца електричне енергије на познатој адреси. „Електрокрајина“ не испоставља рачуне за утрошену електричну енергију купцима који нису регистровани у нашој бази података и који немају тачно утврђену адресу“, казали су у „Електрокрајини“.

Међутим, након што смо им послали и други допис у „Електрокрајини“ су признали да су рачуне за струју испостављали непознатим купцима, а као разлог су навели проблем са софтвером.

У овом предузећу се правдају да су 2006. године увели нови апликативни софтвер који је након преузимања и обраде базе података из претходног софтвера утврдио да су у ранијем периоду постојале грешке у очитању потрошње електричне енергије.

Грешке у очитању су, како тврде, настале због примјене претходног непоузданог софтвера произвођача „СБ Софт“ из Београда, који „није имао могућност односно није подржавао рачунску операцију корекције очитања“, да је „дошло до одређених грешака“, да се „појавио одређен износ киливат-сати“ и да та „потраживања нису имали коме фактурисати“.

Овај софтвер „Електрокрајина“ је платила три милиона КМ.

„Примјеном новог софтвера приказано је стварно стање које је генерисало све претходне грешке у очитавању потрошње. Предузеће је тим поводом у 2006. години формирало комисију која је анализирала пристигле захтјеве купаца за корекцију очитања и дала приједлог за корекцију очитања која је извршена у 2007. години и прихваћена кроз финансијски извјештај и извјештај о пословању за 2007. годину од стране свих органа предузећа“, навели су у овом предузећу.

Додали су да је, након што су се, у складу са међународним рачуноводственим стандардима, стекли потребни услови, извршена исправка вриједности по основу корекције претходних очитања закључно са 31. децембром 2014. године.

„То су сви органи предузећа прихватили усвајањем финансијског извјештаја и извјештаја о пословању из 2014. године, а на које примједби нису имали ни интерна ревизија нити независна спољна ревизија“, рекли су у „Електрокрајини“.

Исту ставку воде и девет година послије

Управа „Електрокрајине“ је потврдила да ставку „Корекција старих очитања“ и данас воде у бази података „Електрокрајине“, али кажу да то раде као „као архивски податак који нема утицај на текуће пословање“.

На једном од рачуна укупан дуг је износио 746 хиљада КМ, на другом 340 хиљада КМ, на трећем 327 хиљада КМ…..
„Све наведене активности органа предузећа су извршене у складу са законским прописима, при чему купци електричне енергије ни по којем основу нису оштећени“, тврде у „Електрокрајини“.

Одговарајући на питање зашто се та потраживања нису отписала, већ су се правили рачуни за непознате купце, директор „Електрокрајине“ Бањалука Сека Кузмановић, која је 2007. године била један од извршних директора, каже да је за отпис потребна сагласност Народне скупштине Републике Српске.

„Отпис не може вршити ни само зависно предузеће, нити „Електропривреда“, већ то, на приједлог предузећа преко Владе Републике Српске, може само НСРС“, истакла је она и додала да су о овоме обавијестили „Електропривреду“, али да иницијатива за отпис није покренута.

Негирала је и да су им захваљујући овим рачунима смањени дистрибутивни губици са 22 на 19 одсто, односно да су смањени само тренутно.

„Они јесу смањени у том тренутку, али послије тога су се вратили на своје. Чим је грешка отклоњена, они су поново порасли“, истакла је Кузмановић.

Ковачевић: Кривац нека одговара

Генерални директор „Електропривреде Републике Српске“ Жељко Ковачевић, који се 2007. године налазио на челу „Електрокрајине“, је рекао да није упознат са оваквим начином обрачунавања струје за вријеме његовог мандата у „Електрокрајини“.

„То раде службе. Има технички директор, финансијски директор… Има 30 људи испод мене који то раде. Ако је то рађено, нека одговара онај ко је то урадио, али мислим да је све урађено у складу са законом“, рекао је Ковачевић.

Извор: Цапитал

 

Коментари / 33

Оставите коментар
Name

модричанин

31.05.2016 06:22

Који лопови,то Свијет није видио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саво

31.05.2016 07:43

Казу да од овога није видјен веци. Казу да му и данас пристизе лова, мјесецно, од Електрокрајине за послове које је договорио са свима познатим фирмама као сто је Ланацо, Нитес...за билинг, САП, електрицна бројила...

Name

П

31.05.2016 09:04

ШТА РАДИ ОВА СНСД БАНДА-ПА МЕКСИКО ЈЕ ОАЗА МИРА ЗА НАШУ РС!!!??? ДОКЛЕ????

Name

баја

31.05.2016 11:17

Какви лазни рацуни.опет удар на републику српску ињене институције.У РС је све постено док сам ја на власти а бицу докле хоцу само да није ових издајника сто лазно прозивају мене И моје мацане.

Name

ројс

31.05.2016 11:26

Зељко Ковацевиц,Мица Калдера Зара Драгицевиц из Гацка страсни тнавални трио да унисти Електропривреду а селектор велики БАЈА

Name

п

31.05.2016 11:49

Ваљало је финансирати странку Миле додика последњих 10 година а истовремено узимати и за себе дио колача док све пуца по сиротињским рачунима за струју!

Name

Цезар

31.05.2016 06:45

Шефе, кад си потписао уговор о раду са предсједником надзорног одбора, по статуту тог предузећа и по позитивним законима РС, ти, директор тог јавног предузећа, одговоран си за сваку незакониту радњу у том предузећу а да не говорим о незаконитим радњама везаним за пословање, фризиране завршне рачуне итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хахаха

31.05.2016 13:20

Интересантан ми је број бројила

Name

Сојиц

31.05.2016 06:46

Ови краду у складу са законом..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре сојиц

31.05.2016 08:57

Покрали ИС од фирме СБсофт па забрљали и сад лазу.Тим софтвером се обрадјивало преко 2милиона потросаца у ЕП Србији Хрватској БиХ и Црној Гори. Ланако и Додик прије тога имали пицерију и лаке девојке. Велико информатицко искустви и знање. Па знате ви то у БЛ. Цеститке за крадју и лагање.

Name

Ре

31.05.2016 09:00

Браво

Name

ДЕ ГОТХИА

31.05.2016 06:56

ВОЛИМ ДА ГЛЕДАМ ОВЕ НАШЕ "МОЗГОВИНЕ" КАДА МОЗГАЈУ... КОЈА "ГЛУПА" И ПРОВИДНА ФИНАНСИЈСКА ПРЕВАРА ЗА ПЕГЛАЊЕ ФИНАНСИЈСКИХ ИЗВЈЕШТАЈА. У НЕКАДАШЊЕМ СОЦИЈАЛИЗМУ, СУП И ТУЖИЛАШТВО БИ ОВАЈ СЛУЧАЈ ЗАВРШИЛО ЗА СЕДАМ ДАНА, А У ПРИТВОРУ БИ ЗАВРШИЛИ И СВИХ 30 ГОРЕ НАВЕДЕНИХ СЛУЖБЕНИКА И ТО ЗАЈЕДНО СА СВОЈИМ ДИРЕКТОРОМ... ПА БИ ОНДА БИЛО ВЕЛИКО "ПЈЕВАЊЕ" И БРЗО БИ СЕ САЗНАЛО КО ЈЕ ТО ДОБИЈАО СТРУЈУ "ОНАКО", КАО "ЗАСЛУЖАН" ЧЛАН СНСД-а !!!... АЛИ ИПАК СЕ КРЕЋЕ - ПОЧЕЛА СУ ХАПШЕЊА!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кони

01.06.2016 15:26

Управо размишљам о томе како би то бивша држава на брзака ријешила. Данас код нас не треба ништа истраживати само ући у неку фирму, све је тако очигледно лоповско пословање. Предлажем да се распише оглас за фирму која успјешно и по закону послује. Треба је добро наградити. Толико је јавашлук у крађи струје , да се нису потрудили ни да то заташкају, погледајте само број бројила.

Name

о чему ви

31.05.2016 07:00

Кад видим реченицу "Све је урадјено по закону" мука ми је. За вас треба закон из Кине евентуално из Саудијске Арабије. Јавно вјешање, убијање или одсјецање руку за све лопове. Једино тако се овде мозе завести ред

ОДГОВОРИТЕ
Name

ел.

31.05.2016 08:12

Радим у ел крајини сваки коментар сувисан лопов до лопова калдера јавна расвјета ланако лазни рацуни лазне дипломе итд итд голо оток мила мајка атек запосљавања из дана у дан само долазе а о струци везе свезом а о бајним именима мало касније цак струцни људи потиснути и остају без канцеларија тамо збогнеки ливадица хаос да се гледат не мозе моја фирма цисти снсд и то је политицка организација а најмање ел дистрибуција људи за невјероват

ОДГОВОРИТЕ
Name

вага

31.05.2016 08:48

Исто је у свим јавним предузећима. Олош је заузео сва руководећа радна мјеста. Краду и уживају, а фирме тону ли тону. У задње вријеме све то покривају кредитима, хартијама од вриједности, продајом сребра итд...

Name

ел...

31.05.2016 11:40

Срећа твоја па је тако! У исправном систему неписмени стручњаци не би имали мјеста...

Name

Кома

01.06.2016 15:30

Ја мислио да је тако само у мојој фирми. Замислите какве су посљедице кад у зравству и школству раде неспособи? Знате шта, није ни то највећа несрећа. Несрећа је што су арогантни и надобудни и што шиканирају оне ријетке који знају да раде јер имају комплекс.

Name

ПРИЈЕДОР

31.05.2016 08:35

МАЊЕ ДРЖАВЕ А ВИШЕ ЛОПОВА-НЕВИДЈЕХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре сојиц

31.05.2016 09:02

???

Name

Фрка

31.05.2016 08:53

Жељко Ковачевић и Мића Калдера, убитачна комбинација.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ој ха

31.05.2016 09:02

Заједно ће и у ћелију.

Name

Ре

31.05.2016 09:25

Цудеса у Бања Луци. Царобњак Ланако са Ковацевицем и Додиком до јуце пицерија а данас слозени софтвер за обрацун и наплату ел.енергије. Електромобил за посте Њемацке.Предузеце Никола Тесла. За постовање и дивљење.Генијалци.Брав(и)о

Name

НН

31.05.2016 09:02

Продати ће Ел.Крајину Електропривреди БХ у Сарајево живи били па видјели (барем знају да раде).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

31.05.2016 09:19

Не лупетај.

Name

Мо.мо

31.05.2016 19:21

Хоће

Name

Освит

31.05.2016 09:05

Ради се о махинацијама којим је нацињена стета.Електропривреди јер је на фиктивну фактуру плацен Пдв.Инаце прије рата губици на нивоу Електро привреде са преносом и дистрибуцијама никад нису прелазили 14% а данас су само у дистрибуцији преко двадесет процената.Сви губитци у дистрибуцијама преко 8 процената су углавном неовластена потросња која се мора санкционисати и за то сносе одговорност радници дистрибуције,јер је врло лако утврдити ко краде струју,наравно ако су струцно оспособљени,а не да послове контролора обављају фризери и угоститељи и дрига гласацка масинерија политицких партија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

знамо сви

31.05.2016 20:30

Па људи па све је пропало. Зар има неко да му то није јасно? Свугдје у свијету када банке пропадну знаци колапс и крај, овде се једино јос фалсификује и извлаци ста гдје мозе да се продузи агонија. Примјер један за 140 милиона се пребацује банкарство на БиХ да би се одобрио кредит од ММФ али питам ја све вас ста це бити сутра када буде требо нови кредити а ови из БиХ банкарског пренесонг система казу не мозе. Исто је био и са пописом напаравили смо споразум они прогалсили резултатет а ми сада као кукамо. Нигдје везе, гаси свјетло, фајрунт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бетовен

31.05.2016 20:31

Овим је ваљда Жељко Ковачевић заслужио да буде директор ЕПРС. Колико је само безобразан према онима са којима је ово радио -све сваљује на њих (као ја који сам био главни нисам ништа крив. То све говори о њему).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пики

31.05.2016 21:38

Генијалци Ковацевиц Соња Бастинац Цццццццццццц

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дух

01.06.2016 11:38

Како Соња са новим министром?

Name

Ранко

31.05.2016 22:40

У трапистима има викендицу као бански двор од цега постењацина церка момцима купује моторе за родјендан цијим парама ради ли та сипа иста

ОДГОВОРИТЕ
Name

ел за ел

01.06.2016 03:15

Ти господине за твоју информацију ја сам врло струцан у струци и врло одговоран 30г сам у ел крајини са дипломом валидном са ел техн. сколе б лука из титног система са звањем специјалисте и моја је нестеца сто сам у ел краини и сто сам у оваквом систему који сте ви црвена багра направили и срозали све до дна па на то све натоварилисте на нас струцне по4-5 васих нерадника који цак и не долазе редовно на посао а и не требају нам уопсте лаксе нам је без њих само нас иритирају и узимају лову и то добру лову за нерад а да се нерад плаца то си ти направио и такви о себе уопсте не видим поред таквих а за тебе порука бас си паметан глава ти је за 4 ноге и 2 рога

ОДГОВОРИТЕ