Мобилни телефони изазивају рак?

Најновија студија указала је на повезаност рака и употребе мобилних телефона.

Здравље 30.05.2016 | 22:15
Мобилни телефони изазивају рак?

Истраживачи из Националног токсиколошког програма изложили су мушке пацове врсти радио-фреквенција које се обично емитују мобилним телефонима.

Након овог излагања, два типа тумора су пронађени код животиња у мозгу и срцу. Тумори нису откривени код пацова који нису били излагани овим фреквенцијама.

Експерименти су спровођени на више од 2.500 пацова у различитим интервалима у периоду од две године.

У извештају објављеном уз студију, истраживачи су рекли:

“С обзиром на широко распрострањену глобалну употребу мобилних комуникација међу корисницима свих узраста, чак и мало повећање учесталости обољења услед изложености радио-фреквенцијском зрачењу може имати велике импликације за јавно здравље”.

Ова студија се сматра једном од највећих и најдетаљнијих када је у питању анализирање повезаности употребе мобилних телефона и настанка рака, а владу САД је коштала 25 милиона долара.

Рон Мелник, бивши истраживач националног токсиколошког програма, рекао је за “Вол стри журнал”: “Ово истраживање побија изјаве људи који су говорили да не постоји ризик употребе мобилних телефона”.

Научна заједница је била подељена по том питању од раних деведесетих година. Многе раније студије су показивале везу појаве рака и употребе мобилних телефона, али су критиковане због методологије и малих узорака који би касније могли да постану предмет пристрасности.

извор: Б 92

фото: yоу тубе

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Опасно нас лажу

31.05.2016 06:23

Ништа ме више не чуди, погледајте само очи од свих данашњих људи који зуре у мобилне телефоне а можда и због зрачења. Црвенило и сјај у очима као да су сви пијани. Иначе многе људе које познајем не пију алкохол .

ОДГОВОРИТЕ
Name

цупс

02.06.2016 21:51

У Бања Луци су предајници мтела измедју основне сколе и вртица. Ту имају најбољи ефекат.

ОДГОВОРИТЕ