Обишао 12 земаља за 24 сата и оборио свјетски рекорд

Један соло путник поставио је нови светски рекорд обишавши за 24 сата чак 12 земаља.

Путовања 30.05.2016 | 22:02
Обишао 12 земаља за 24 сата и оборио свјетски рекорд

Британац Адам Лејтон кренуо је у седам ујутру из Перла у Немачкој ка Луксембургу, а затим прошао кроз Белгију, Холандију, Данску, Шведску, Пољску, Чешку, Словачку, Мађарску, а путовање завршио у Аустрији.

Последња два километра морао је да трчи, како би на време прешао границу Аустрије и био уписан у Гинисову књигу. Захваљујући овом подухвату, прикупио је 1.000 фунти у добротворне сврхе.

Лејтон је на идеју дошао када је чуо за причу о три мушкарца који су у фебруару прошле године оборили светски рекорд обишавши највише држава у једном дану.

Међутим, тек је у јануару одлучио да се отисне у ову авантуру и почео је да прави планове.

“Кад сам схватио да је Малме од Копенхагена удаљен само 10 минута вожње возом, све коцкице су се склопиле и схватио сам да је могуће оборити рекорд”, рекао је он.

“Желео сам да на пут кренем 23. јуна, када се одржава референдум о останку у Европској унији, али пошто се распоред вожње у Европи мења 10. јуна, морао сам да кренем раније”.

Лејтон је стратешки одабрао Перл како би кренуо, будући да се налази недалеко од Шенгена у Луксембургу.

За само 74 минута обишао је чак четири земље – Немачку, Луксембург, Француску и Белгију, а затим одлетео у Амстердам, где је пресео на авион за Копенхаген. Из данске престонице је возом прешао мост Орезунд, који повезује Копенхаген и Малме у Шведској, а потом се вратио у Данску и авионом отишао у Варшаву. У Пољску је стигао нешто после 20 часова. Успео је да уграби само два сата сна током овог путовања, путујући ноћним возом од Варшаве до Братиславе.

Затим је око 5.45 ујутру аутобусом отишао ка мађарској граници ,где је стигао у 6.38. То му је оставило само 23 минута да пређе два километра до аустријске границе, будући да прописи налажу да може путовати само авионом, аутобусом, возом или пешице.

Последња етапа тако је постала тест издржљивости и успео је да претрчи ту раздаљину и то седам минута пре него што је откуцало седам часова.

Новац који је прикупио предаће хуманитарној организацији Сандс која пружа подршку људима којима су бебе умрле недуго после рођења.

Иначе, тројица Норвежана обишла су 2014. 19 земаља у једном дану, али су путовали аутомобилом, што их ставља у сасвим другу категорију рекордера.

Извор: Б 92

фото: пицмонкеy

Коментари / 0

Оставите коментар