Срби све чешће путују у сопственом аранжману

Замке се налазе на сваком кораку. Резервације преко компјутера носе ризик уколико нешто крене наопако, пишу "Вечерње новости".

Путовања 30.05.2016 | 21:58
Срби све чешће путују у сопственом аранжману

И у Србији се увелико путује у сопственом аранжману, односно "онлајн" плаћањем. Ера интернета створила је могућност резервације смештаја и превоза преко компјутера, па се наши туристи лакше упуштају у авантуру самосталног организовања путовања. То је, с друге стране, створило тихи рат између глобалних система који се баве "онлајн" резервацијама и туристичких агенција.

Једно је сигурно, усаглашени су туристички радници, а то је да ризик пословања постоји свуда. С тим што путници лакше "хватају за гушу" агенције ако нешто није у реду него што ће се пожалити да су преварени када сами упадну у јаму "онлајн" обмана. Иако, кад би "запели", од већине добро разрађених портала могу да добију одштету. Некад чак и лакше него од наших агенција.

- У Србији највише ради портал "Букинг" и са њима није било већих проблема, иако је било замерки да су путници добили другачији смештај од оног што су видели - прича Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција. - Било је и проблема са позиционирањем на мапи, па објекат није тамо где је приказан. Дешава се, за исту ствар, уколико резервишу преко агенције, да се жале ако нешто није у реду, а ако уплате преко интернета - ћуте. Једноставно, преко агенције увек имају кога да позову кад се појави неки проблем, а и сам водич је на тој дестинацији, па имају с ким да причају.

Када је реч о цени аранжмана, готово у већини случајева повољније је преко туристичке агенције. Нарочито када се ради о летовању у Грчкој. Према речима Сеничића, агенције узимају фиксне закупе, једино ако остане нешто непродато, па да се преко интернета спусти цена собе или апартмана.

- Радили смо анализу и утврдили да су Грчка, Италија и Шпанија, за 10 до 15 одсто јефтиније ако се уплати преко туристичке агенције - прича Сеничић. - С друге стране, има дестинација у Србији чији аранжмани не могу да се нађу у понуди агенција, већ само преко портала. Једна од предности интернет-резервација јесте и то што неки аранжмани могу да се откажу некад и до 24 сата пред пут, без пенала. Код летњих аранжмана тај период је до седам дана. Нажалост, туристичке агенције немају ту могућност, јер унапред улазе у фиксне закупе. Били пуни или не, морају да плате.

"ЛОУ КОСТ"

Проблема има и са "лоу кост" компанијама. Ту се, сматра Сеничић, највише експонира цена, резервишу се карте, и ништа се даље не чита.- Ове авио-компаније имају право да откажу лет и три сата пред полетање, без икакве обавезе, осим да врати паре - прича Сеничић. - Тиме се не решавају проблеми, јер људи имају резервисане хотеле или неке друге летове. То све пропада. У томе је и главна разлика између регуларних авио-компанија и "лоу кост". У цену карте није укључен пртљаг и осигурање, па кад се и то дода, мала је разлика.
 

Како објашњава Сеничић, будућност путовања лежи у интернет-резервацијама, али људи морају бити свесни да, уколико такве компаније нестану или пропадну, регулативе су доста "лабилне" и не води се много рачуна о сигурности путника.

- Постоје паралелни сајтови и именом подсећају на оригиналне, па људи, некад у журби, могу да резервшу и да им се лични подаци злоупотребе - каже Сеничић. - А није јефтино ни плаћање интернетом, јер банке за трансакцију узимају добру провизију.

До 2010. године била је експанзија индивидуалних путовања и драстичан пад промета преко агенција, истиче Сеничић. А,од тог периода ситуација се мења, па имамо стагнацију резервација преко интернета, али људи и даље овако путују.

САМОСТАЛНО И ОРГАНИЗОВАНО

Процењује се да сваке године од 250.000 до 300.000 људи из Србије индивидуално оде у Црну Гору, Бугарску и Хрватску. Како каже Сеничић, највише одлазе у Црну Гору, и то око 150.000 људи током године.

- Око стотинак хиљада људи самостално оде сваке године и у Грчку - прича Сеничић. - Хрвати дају податке који нису реални, јер их скупљају са граничних прелаза, а многи само прођу кроз ову земљу. Годишње, преко туристичких агенција, око 800.000 туриста оде у Грчку, Турску и Италију. Има и доста организованих тура и за Праг, Беч и Будимпешту...

Извор: Вечерње Новости

фото: интернет

 

 
 

Коментари / 0

Оставите коментар