Политика одлучује ко ће да плаћа порезе

Порески дуг у БиХ износи минимално три милијарде марака, од чега минимално 80 одсто чине дуговања институција, јавних предузећа и компанија са већим удјелом државног капитала.

Босна и Херцеговина 30.05.2016 | 00:00
Политика одлучује ко ће да плаћа порезе

Политика је одлучила да неко мора плаћати порез, а неко не - чиме је трајно дестабилизовала пензионе и здравствене фондове и све што се финансира из директних пореза и доприноса.

Истовремено, БиХ је европски рекордер по незапослености радно способног становништва на званичном тржишту рада.

 Ово је истакнуто на данашњој презентацији извјештаја Центара цивилних иницијатива у Сарајеву, под називом “Стање нације”.

 Пензиони фондови у Републици Српској и Федерацији БиХ су на кољенима. Када се упореди број запослених са бројем пензионера, у протеклих шест година забиљежена је негативна тенденција, због чега је пензиони систем трајно дестабилизован и неодржив – наводе у Центрима цивилних иницијатива, напомињући да је алармантно да институције не плаћају порезе и доприносе.

Забрињавајући је податак да су многи закони неоправдано донесени по хитном поступку, чиме су дерогиране пословничке и уставне одредбе – каже Араповић и истиче:

 “Само једна институција је одбила или избјегла да достави податке које смо тражили, а то је Пореска управа Републике Српске”.

 Директне стране инвестиције врло су ниске и шест година не прелазе 2,7 одсто Бруто друштвеног производа – напомиње Араповић.

 Говорећи о тржишту рада, он је казао да су трендови запослености и незапослености већ шест година уједначени, али да је врло забрињавајуће:

“БиХ је европски рекордер по удјелу активне радне снаге у укупном броју радно способног становништва, чак 52 радно способних људи није на званичном тржишту ради, већина је у зони социјалне борачке заштите или сиве економије или социјалне искључености”.

За протеклих годину дана, откако је донесена Реформска агенда, само 34 одсто мјера је реализовано, док су ефекти минорни, јер нису проведене структуралне реформе закључио је Араповић.

Погледајте прилог из Дневника 2 БН телевизије

(БН телевизија)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Црни

30.05.2016 18:04

Нека плаћа порез свако тко ради и зарадива новац фирма за себе радник за себе онај тко неради треба да га ослободе тог дражва треба да помогну почетним фирмама да испливају да се што више барода запосле а не обрнуто

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

31.05.2016 06:21

Ја неплацам порез,избјегавам било ста да плацам ,плацам само оно сто морам.Не пада ми на памет да било ста п[лацам док је дрзава Република Српска оваква,да храним гомилу паразита и нерадника у на дрзавној сиси,док се масовно краде на тендерима и јавним набавкама а дрзава према народу односи ко мацеха.Кад су буде домацински управљало са народним парама и кад дрзава буде мајка својим градјанима,кад буде о њима водила рацуна и кад паре буду тросене на паметне ствари изградњу путева,тротоара,уредјењу околине,социјалну помоц од које це моци пристојно да се зиви и слицно онда цу да плацам.Позивам и остале да ниста не плацају до се ствари не доведу у ред.

Name

дивља јабука

30.05.2016 20:02

Гладали сте да буде овако. И опет цете. Не могу погани људи имати добру власт. То нити је кад било, нити це бити.

ОДГОВОРИТЕ