Србин гради читав град усред Москве!

Репортер "Новости" на градилишту српског предузећа у Русији. Грађевинац Горан Радмановац подиже "Еталон сити" на 530 000 квадрата за девет хиљада становника.
 

Свијет 30.05.2016 | 16:40
Србин гради читав град усред Москве!

У рејону Јужно Бутово, где сада стојимо, до пре годину дана налазиле су се четинарске шуме. Данас се по завршеним солитерима већ виде контуре новог московског насеља. Ми читав комплекс - са пет стамбених зграда, основном школом и вртићем, треба да предамо инвеститорима средином наредне године. У њему ће живети око девет хиљада људи.
Док нам је ово говорио Саво Татар, главни пословођа грађевинске фирме "Кенмер", која гради насеље "Еталон сити", падала је јака киша. Велике бетоњерке су изручивале течни бетон. Армирачи, радници на скелама и у унутрашњости зграда радили су пуном паром.

- Посао не сме да стане. Ми радимо и на минус 30 степени, када дрвеће у Русији пуца од мраза. Москва се непрестано шири и расте.

Огромна је потражња за становима. У овом тренутку гради се у руској престоници најмање четрдесет оваквих насеља. Изградња једног насеља је грађевински посао који вреди од 30 до 50 милиона евра - каже Горан Радмановац, власник фирме "Кенмер" и један од најбољих српских грађевинара у Русији.

Ново насеље у Јужном Бутову удаљено је 40 километара од Кремља и повезано је метроом с центром Москве. Руси су овде већ купили станове, јер су много јефтинији него у самом граду.

- Наша производна цена једног "сивог" квадратног метра стана је испод хиљаду долара.

Руси се досељавају у нова модерна насеља јер ће у њима бити посла, живеће јефтиније, мирно и боравити у природи ван градске вреве и гужве - објашњава Радмановац.

Када је као грађевинац крушевачког "Јастрепца" 1989. године дошао на рад у СССР, млади Горан Радмановац, пореклом из Бруса, није ни сањао да ће остати у Русији и постати градитељ Москве.

- После распада фирме, решио сам да останем у Москви и сам започнем посао. У томе су ми доста помогли пријатељи из Русије. Са њима сам основао грађевинску фирму и кренуо да се борим с конкуренцијом за посао. Похађао сам грађевински факултет и докторирао грађевину у Немачкој. Дуго нисам долазио у Брус, па су се моји родитељи и браћа забринули - сећа се Радмановац својих грађевинских почетака у Русији.

- Санкције које су западне државе увеле Русији избациле су с тржишта турске грађевинаре, који су, с ниским ценама, узимали велике послове. Ми смо се квалитетом и роковима изборили за то да градимо важне објекте у Москви и њеној околини. Насеље Јужно Бутово радимо са 500 радника, од којих су већином наши људи - прича Горан Радмановац.

За тринаест година рада у овој земљи, Горан Радмановац и његови земљаци подигли су у самој Москви три милиона квадратних метара станова, хотелских соба, канцеларија и тржних центара. Хотел "Ханој", један од најмодернијих, који се простире на 53.000 квадрата, изграђен је за девет месеци. Брусјани, Крушевљани, Смедеревци и остали српски грађевинари из овог предузећа изградили су виле и пословне центра у Јарославском пролазу, на Озерковској обали, рејону Павецкаја, као и предивну белу зграду у најпопуларнијој московској улици Арбат. Руском народу саградили су и поклонили цркву.

Ови српски градитељи ће се наредне године, када московско предграђе "Еталон сити" заживи, наћи пред новим изазовом.

- Градићемо насеље у Москви са девет солитера од 33 спрата. Радујем се том послу. Међутим, моја супруга и деца желе да се вратимо кући, да градимо бољи живот у Брусу и Србији - каже Горан Радмановац.

У склопу овог насеља, српски грађевинари су изградили и зграду руске службе безбедности ФСБ.

- Суочена са тероризмом, Русија предузима јаке мере безбедности свог становништва. Свако веће насеље, па и наше, има центар ФСБ. У њему ће радити око 200 агената и контраобавештајаца, који ће конториласти и прислушкивати све људе у насељу Јужно Бутово - открио нам је Саво Татар.

Извор: Новости

Фото: Новости

Коментари / 0

Оставите коментар