Srbin gradi čitav grad usred Moskve!

Reporter "Novosti" na gradilištu srpskog preduzeća u Rusiji. Građevinac Goran Radmanovac podiže "Etalon siti" na 530 000 kvadrata za devet hiljada stanovnika.
 

Svijet 30.05.2016 | 16:40
Srbin gradi čitav grad usred Moskve!

U rejonu Južno Butovo, gde sada stojimo, do pre godinu dana nalazile su se četinarske šume. Danas se po završenim soliterima već vide konture novog moskovskog naselja. Mi čitav kompleks - sa pet stambenih zgrada, osnovnom školom i vrtićem, treba da predamo investitorima sredinom naredne godine. U njemu će živeti oko devet hiljada ljudi.
Dok nam je ovo govorio Savo Tatar, glavni poslovođa građevinske firme "Kenmer", koja gradi naselje "Etalon siti", padala je jaka kiša. Velike betonjerke su izručivale tečni beton. Armirači, radnici na skelama i u unutrašnjosti zgrada radili su punom parom.

- Posao ne sme da stane. Mi radimo i na minus 30 stepeni, kada drveće u Rusiji puca od mraza. Moskva se neprestano širi i raste.

Ogromna je potražnja za stanovima. U ovom trenutku gradi se u ruskoj prestonici najmanje četrdeset ovakvih naselja. Izgradnja jednog naselja je građevinski posao koji vredi od 30 do 50 miliona evra - kaže Goran Radmanovac, vlasnik firme "Kenmer" i jedan od najboljih srpskih građevinara u Rusiji.

Novo naselje u Južnom Butovu udaljeno je 40 kilometara od Kremlja i povezano je metroom s centrom Moskve. Rusi su ovde već kupili stanove, jer su mnogo jeftiniji nego u samom gradu.

- Naša proizvodna cena jednog "sivog" kvadratnog metra stana je ispod hiljadu dolara.

Rusi se doseljavaju u nova moderna naselja jer će u njima biti posla, živeće jeftinije, mirno i boraviti u prirodi van gradske vreve i gužve - objašnjava Radmanovac.

Kada je kao građevinac kruševačkog "Jastrepca" 1989. godine došao na rad u SSSR, mladi Goran Radmanovac, poreklom iz Brusa, nije ni sanjao da će ostati u Rusiji i postati graditelj Moskve.

- Posle raspada firme, rešio sam da ostanem u Moskvi i sam započnem posao. U tome su mi dosta pomogli prijatelji iz Rusije. Sa njima sam osnovao građevinsku firmu i krenuo da se borim s konkurencijom za posao. Pohađao sam građevinski fakultet i doktorirao građevinu u Nemačkoj. Dugo nisam dolazio u Brus, pa su se moji roditelji i braća zabrinuli - seća se Radmanovac svojih građevinskih početaka u Rusiji.

- Sankcije koje su zapadne države uvele Rusiji izbacile su s tržišta turske građevinare, koji su, s niskim cenama, uzimali velike poslove. Mi smo se kvalitetom i rokovima izborili za to da gradimo važne objekte u Moskvi i njenoj okolini. Naselje Južno Butovo radimo sa 500 radnika, od kojih su većinom naši ljudi - priča Goran Radmanovac.

Za trinaest godina rada u ovoj zemlji, Goran Radmanovac i njegovi zemljaci podigli su u samoj Moskvi tri miliona kvadratnih metara stanova, hotelskih soba, kancelarija i tržnih centara. Hotel "Hanoj", jedan od najmodernijih, koji se prostire na 53.000 kvadrata, izgrađen je za devet meseci. Brusjani, Kruševljani, Smederevci i ostali srpski građevinari iz ovog preduzeća izgradili su vile i poslovne centra u Jaroslavskom prolazu, na Ozerkovskoj obali, rejonu Paveckaja, kao i predivnu belu zgradu u najpopularnijoj moskovskoj ulici Arbat. Ruskom narodu sagradili su i poklonili crkvu.

Ovi srpski graditelji će se naredne godine, kada moskovsko predgrađe "Etalon siti" zaživi, naći pred novim izazovom.

- Gradićemo naselje u Moskvi sa devet solitera od 33 sprata. Radujem se tom poslu. Međutim, moja supruga i deca žele da se vratimo kući, da gradimo bolji život u Brusu i Srbiji - kaže Goran Radmanovac.

U sklopu ovog naselja, srpski građevinari su izgradili i zgradu ruske službe bezbednosti FSB.

- Suočena sa terorizmom, Rusija preduzima jake mere bezbednosti svog stanovništva. Svako veće naselje, pa i naše, ima centar FSB. U njemu će raditi oko 200 agenata i kontraobaveštajaca, koji će kontorilasti i prisluškivati sve ljude u naselju Južno Butovo - otkrio nam je Savo Tatar.

Izvor: Novosti

Foto: Novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar