Преминуо академик Светозар Кољевић

Књижевник, историчар књижевности и преводилац, академик Светозар Кољевић /86/ преминуо је у недјељу, саопштио је Огранак Српске академије наука и уметности у Новом Саду.

Србија 30.05.2016 | 13:20
Преминуо академик Светозар Кољевић

Академик Светозар Кољевић биће сахрањен у сриједу, а мјесто и вријеме сахране биће накнадно саопштени.

Кољевић је рођен 9. септембра 1930. године у Бањалуци.

Енглески језик и књижевност студирао је у Загребу и Београду, гдје је 1954. и дипломирао.

Магистратуру из енглеске књижевности стекао је на Универзитету у Кембриџу 1957. године, под менторством прослављеног историчара књижевности Дејвида Дејчиза, а докторирао је на Филозофском факултету у Загребу 1959.

Од 1958. до 1992. предавао је на Филозофском факултету у Сарајеву, најприје као асистент, а затим и као редовни професор.

Енглеску и књижевност наставио је 1992. године да предаје у Новом Саду на Филозофском факултету, гдје је радио до пензионисања 1995. године.

Послије 1995. године предавао је енглеску књижевност на филозофским факултетима у Источном Сарајеву, Бањалуци и Никшићу, као и на Филолошком факултету у Београду.

Као гостујући предавач и истраживач, Кољевић је стицао углед на универзитетским институцијама широм свијета.

Водио је постдипломске студије из енглеске и компаративне књижевности на Универзитету Индијана у САД, а био је гостујући професор на Универзитету у Оксфорду и на Калифорнијском универзитету у Берклију.

Држао је предавања на универзитетима у Београду, Загребу, Љубљани, Новом Саду, Оксфорду, Лондону, Нотингему, Бирмингему, Шефилду, Глазгову, Ланкастеру, те у САД на Харварду, Принстону, Јужној Каролини, Илиноису и Хоуп колеџу, као и у Сеулу у Јужној Кореји.

Редовни члан Српске академије наука и уметности /САНУ/ постао је 1997. године, а од 2003. до 2015. године обављао је функцију потпредсједника Огранка САНУ у Новом Саду.

Аутор је 22 књиге и више стотина појединачних текстова, како из области енглеске књижевности, тако и из области других књижевности са јужнословенског подручја, превасходно из српске усмене епике.

Извор: Срна

Коментари / 0

Оставите коментар