Митровић: Пуно лажи у изјавама Изетбеговића

Пуно је нетачности у изјавама предсједавајућег Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића, тврди предсједник републичке Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила Недељко Митровић.

Босна и Херцеговина 30.05.2016 | 08:09
Митровић: Пуно лажи у изјавама Изетбеговића

Митровић је рекао Срни да се историјски не може упоређивати Други свјетски рат и посљедњи грађански рат, као и да би било ефектније да Изетбеговић, који је изјавио да ће одати почаст сарајевским Србима убијеним на Казанима, подржи формирање комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву.

"У том смислу ми бисмо схватили да Изетбеговић жели да помогне у утврђивању злочина над Србима у Сарајеву... Према нашој скромној процјени, у Сарајеву је на различите начине настрадало близу 10.000 Срба", каже Митровић.

Он је истакао да је на Казанима страдало најмање 300 људи, али да је проблем што већина није пронађена на том мјесту, те је то сада празна јама, дубока неколико десетина метара.

Митровић је навео да су ту људи убијани и закопавани након што су ухапшени и одвођени из кућа, а да су посмртни остаци убијених измјештени 2001-2002. године као што је то учињено и у Бућа Потоку, на Алипашином Пољу и многим другим мјестима по Сарајеву.

Према његовим ријечима, још у периоду 1996/98. године измијештали су гробнице због наводних санитарних услова, јер су убијени били закопавани по парковима и непримјереним мјестима.

"Будући да су знали о коме је ријеч, било би у реду и да размијене информације са тадашњом комисијом Републике Српске, али они су то сакрили", рекао је Митровић.

Он је нагласио да је Србима у Сарајеву брањено да напусте град, а да у Бањалуци никоме није брањено, те да Сарајево није било у окружењу, већ да је била ријеч о једној линији фронта.

Митровић сматра неприхватљивим поређење Бањалуке са Блајбургом гдје су настрадали они који су на овим просторима вршили злочине и бјежали су од процесуирања.

"Неприхватљиво је и да вјерски службеници дају такве констатације и да их у томе подржавају политичари", додао је Митровић и подсјетио да је бањалучки бискуп Фрањо Комарица у проповиједи у љето 1995. године, послије хрватских акција "Бљесак" и "Олуја", наговарао Хрвате да напусте Бањалуку и иду у Окучане, Книн...

Извор: Срна

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Бумеранг

30.05.2016 07:00

Хрвате је 1995 из Бањалуке протјерао Загреб јер им је намијенио да иду попунити Српску Крајину из које је Загреб истјерао Србе који су тамо живјели. Загреб предводјен психопатом Тудјманом је желио једнонациналну авлију. Бошњаке је из Бањалуке истјерао Алија Изетбеговић на начин да је из Сарајева и околине протјерао 200,000 Срба који су већином дошли у Бањалуку и околину. Бошњаци који су ту живјели су е покупили и отишли у крајеве из којих су протјерани Срби. Током рата, у Бањалуци ниеј било ратних злочина. Бакир Изетбеговић је изузетно дрзак али му се управо његова изјава враћа као бунмеранг. Насупрот Бањалуци, у којој није било злочина, а поготово не константних током рата, у Сарајеву је било неколико логора за Србе. Шта Бакир има о томе рећи?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре.

30.05.2016 07:54

Ма шта велиш

Name

Истина и лази

30.05.2016 08:07

Са оваквим размисљањима ми смо фактицки јос у рату Треба саставити комисију не странацку не политицку него од људи нормално развијаног мозга, којих има пуно висе у БИХ него сто ми мислимо, па да се престане народ лагати Јер само истина води ка помирењу и просперитету БИХ са оба ентитета и Брцко

Name

Бумеранг

30.05.2016 12:28

Нису у питању размишљања него чињенице. Дај списак страдалих Бошњака и Хрвата у Бањалуци током рата, а дај исти такав списак за Сарајево.

Name

Доста висе

30.05.2016 08:10

Па Бакиров је бабо био у Хандзар дивизији на Руском фронту,ста од њега оцекивати!????

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОСКО

30.05.2016 08:51

НЕ БРУКАЈ СЕ ДА ПОСТУЈЕС ПОГИНУЛЕ,НЕ БИ ПОДРЗАВО ДОДИКА,ДЕЗЕРТЕРА,ИДИ У ПАРК ПОСЕТИ ДЕЦУ СТО СТРАЈКУЈУ,,

ОДГОВОРИТЕ
Name

истина

30.05.2016 09:00

Ста прица Изетбеговиц нека прво казе истину о Сарајевским Србима гдје су , засто су бјезали, засто су напустили Сарајево. Свака зграда у појединим дијеловима Сарајева у рату имала је затвор , тамнице за Србе, који су одводјени из својих станова и нису се многи вратили губи им се траг, само сто су Срби. Срамно и страсно како је покварен цовјек, водја ,политицар . "Иде се Богу, Алаху молити"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милош

30.05.2016 10:45

Да нешто расчистимо, све три стране у рату су имале логоре, све су хапсиле оне који нису њихове национналности и тачка. Сад испаде ови хапсили а они други били цвијеће, мало сутра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.05.2016 20:48

Ми босњаци нисмо

Name

Да да

30.05.2016 22:14

Поготово не у сАрајву!