Белодедић: Звездаши, а што се не виђамо чешће?!

Црвена звезда у недељу обележава 25 година од освајања титуле у Купу европских шампиона, а уочи окупљања бивших фудбалера црвено-белих Миодраг Белодедић дао занимљив предлог.

Фудбал 30.05.2016 | 10:40
Белодедић: Звездаши, а што се не виђамо чешће?!

Црвена звезда у Сава центру прославља 25 година од Барија, односно четврт века откако су се попели на кров Европе. На данашњи дан на стадиону "Свети Никола" црвено-бели су после пенала победили Олимпик Марсеј и постали прваци Европе.

Тим поводом у Београду су се окупили бивши играчи Звезде, а пред почетак свечаности у Сава центру за РТС су говорили Дејан Савићевић и Миодраг Белодедић, једни од кључних играча Љупка Петровића у походу на титулу првака Европе.

Од играча који су били у тиму у Барију, академији су присуствовали Илија Најдоски, Миодраг Белодедић, Дејан Савићевић, Драгиша Бинић, Влада Стошић, Раде Тошић, Ивица Момчиловић, Вељко Калудјеровић и капитен Стеван Стојановић, предвођени тренером Љупком Петровићем.

У Сава центру је био тадашњи директор Драган Џајић, али не и генерални секретар Владимир Цветковић.

Изостао је велики број играча, попут Синише Михајловића, Дарка Панчева, Роберта Просинечког, Владимира Југовића и других.

Током свечаности је приказан кратак филм о животима играча пре него што су постали фудбалери, а у ком су глумили Љубивоје Ршумовић, Милан Гутовић, Ненад Перуничић, Иван Бекјарев, Матија Бећковић, Бора Дјордјевић и многи други.

Такодје, приказан је пут Звезде до трофеја и голови против Грасхоперса, Глазгов Ренџерса, Динамо Дрездена, Бајерн Минхена и на крају ; снимци са улица Барија и детаљи са финалне утакмице против Олимпик Марсеља.

Звезда је 29. маја 1991. године на стадиону Свети Никола у Барију на пенале победила Олимпик и тако освојила за сада једину титулу шампиона Европе.

Пред крај свечаности играчима је симболично уручен пехар шампиона Европе, а навијачи су на балкону Сава центра направили реплику кореографије са трибина стадиона у Барију, уз песму "славни дани наше прошлости" и потом узвикивали "шампиони", али и "УЕФА мафија, Косово је Србија".

Белодедић је дао и занимљив предлог.

"Срећан сам што сам видео све наше бивше и садашње играче, са некима причам, са неким са чујем. Није лоше да се виђамо. У Стеауи се виђамо сваке године, а овде, ретко, једном у пет година", казао је некадашњи репрезентативац Румуније и освајач две титуле КЕШ-а. 

Чега се сећа из финала?

"Сећам се напада Олимпика, сећам се Папена, а Дика Стојановић је одбранио две-три добре шансе. Ја и Илија смо их добро чували, то нам је био први задатак, а ово друго... Причао нам је Љупко Петровић да је све остало лако", казао је он.

Дејан Савићевић је на другој страни био задужен за голове и организацију напада, а такође је изјавио да му је задовољство што су се бивши играчи сакупили у Београду, а да му је жао што неки нису ту због приватних обавеза.

"То је најважнија утакмица у историји Југославије. Партизан је био финалиста 1966. године, а нама се указала прилика. Одиграли смо то финале другачије, био је велики притисак јавности, подбацили смо у тој утакмици, али успели смо кроз пенале да освојимо тај турнир. Звезда је традицијом и генерацијама пре нас то заслужила", испричао је он пред почетак свечаности.

Извор: мондо.рс/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар