Belodedić: Zvezdaši, a što se ne viđamo češće?!

Crvena zvezda u nedelju obeležava 25 godina od osvajanja titule u Kupu evropskih šampiona, a uoči okupljanja bivših fudbalera crveno-belih Miodrag Belodedić dao zanimljiv predlog.

Fudbal 30.05.2016 | 10:40
Belodedić: Zvezdaši, a što se ne viđamo češće?!

Crvena zvezda u Sava centru proslavlja 25 godina od Barija, odnosno četvrt veka otkako su se popeli na krov Evrope. Na današnji dan na stadionu "Sveti Nikola" crveno-beli su posle penala pobedili Olimpik Marsej i postali prvaci Evrope.

Tim povodom u Beogradu su se okupili bivši igrači Zvezde, a pred početak svečanosti u Sava centru za RTS su govorili Dejan Savićević i Miodrag Belodedić, jedni od ključnih igrača Ljupka Petrovića u pohodu na titulu prvaka Evrope.

Od igrača koji su bili u timu u Bariju, akademiji su prisustvovali Ilija Najdoski, Miodrag Belodedić, Dejan Savićević, Dragiša Binić, Vlada Stošić, Rade Tošić, Ivica Momčilović, Veljko Kaludjerović i kapiten Stevan Stojanović, predvođeni trenerom Ljupkom Petrovićem.

U Sava centru je bio tadašnji direktor Dragan Džajić, ali ne i generalni sekretar Vladimir Cvetković.

Izostao je veliki broj igrača, poput Siniše Mihajlovića, Darka Pančeva, Roberta Prosinečkog, Vladimira Jugovića i drugih.

Tokom svečanosti je prikazan kratak film o životima igrača pre nego što su postali fudbaleri, a u kom su glumili Ljubivoje Ršumović, Milan Gutović, Nenad Peruničić, Ivan Bekjarev, Matija Bećković, Bora Djordjević i mnogi drugi.

Takodje, prikazan je put Zvezde do trofeja i golovi protiv Grashopersa, Glazgov Rendžersa, Dinamo Drezdena, Bajern Minhena i na kraju ; snimci sa ulica Barija i detalji sa finalne utakmice protiv Olimpik Marselja.

Zvezda je 29. maja 1991. godine na stadionu Sveti Nikola u Bariju na penale pobedila Olimpik i tako osvojila za sada jedinu titulu šampiona Evrope.

Pred kraj svečanosti igračima je simbolično uručen pehar šampiona Evrope, a navijači su na balkonu Sava centra napravili repliku koreografije sa tribina stadiona u Bariju, uz pesmu "slavni dani naše prošlosti" i potom uzvikivali "šampioni", ali i "UEFA mafija, Kosovo je Srbija".

Belodedić je dao i zanimljiv predlog.

"Srećan sam što sam video sve naše bivše i sadašnje igrače, sa nekima pričam, sa nekim sa čujem. Nije loše da se viđamo. U Steaui se viđamo svake godine, a ovde, retko, jednom u pet godina", kazao je nekadašnji reprezentativac Rumunije i osvajač dve titule KEŠ-a. 

Čega se seća iz finala?

"Sećam se napada Olimpika, sećam se Papena, a Dika Stojanović je odbranio dve-tri dobre šanse. Ja i Ilija smo ih dobro čuvali, to nam je bio prvi zadatak, a ovo drugo... Pričao nam je Ljupko Petrović da je sve ostalo lako", kazao je on.

Dejan Savićević je na drugoj strani bio zadužen za golove i organizaciju napada, a takođe je izjavio da mu je zadovoljstvo što su se bivši igrači sakupili u Beogradu, a da mu je žao što neki nisu tu zbog privatnih obaveza.

"To je najvažnija utakmica u istoriji Jugoslavije. Partizan je bio finalista 1966. godine, a nama se ukazala prilika. Odigrali smo to finale drugačije, bio je veliki pritisak javnosti, podbacili smo u toj utakmici, ali uspeli smo kroz penale da osvojimo taj turnir. Zvezda je tradicijom i generacijama pre nas to zaslužila", ispričao je on pred početak svečanosti.

Izvor: mondo.rs/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar