Пут помирења тражи кажњавање за злочин

У Горњој Јошаници код Фоче, у селу Хоџићи, данас је служен помен-парастос за 73 српска цивила и војника из тог краја који су погинули у протеклом рату, од којих је 56 свирепо убијено у злочину муслиманске војске 19. децембра 1992. године.

Република Српска 29.05.2016 | 21:58
Пут помирења тражи кажњавање за злочин

На Никољдан, прије 24 године, док су славили крсну славу, мјештане десетак јошаничких села припадници муслиманске војске из Горажда побили су на најмонструознији начин, одсијецањем дијелова тијела.

Сва села су спаљена, а најмлађе жртве били су двогодишња Данка Тановић, те брат и сестра - седмогодишни Дражен и десетогодишња Драгана Вишњић.

Њихова рођака од стрица Светлана Вишњић прислужила је данас седам свијећа. "Тог дана, убијени су ми дјед и баба, стричеви, двоје рођака и стрина", каже Светлана.

Медицинар у пензији Славко Ђорђевић каже да је све жртве, које је примио у фочанској болници снимио и да ти снимци свједоче о свирепости злочинаца.

"Малој Данки су разбили лобању, њен мозак сам држао у руци. Мог зета су исјекли од стопала до појаса, иживљавали су се над жртвама и зато бих апеловао да се злочинци коначно процесуирају", рекао је Ђорђевић.

Предсједник Борачке организације Републике Милорад Савчић, који је присуствовао парастосу, рекао је да је намјера муслиманске војске била да побије сав народ овог краја.

"Таква намјера, без обзира о ком броју становника је ријеч, према тврдњама експерата - правника и тужилаца Међународног суда за бившу Југославију је геноцидна намјера, а такво кривично дјело је дјело геноцида", рекао је Савчић.

Он је напоменуо да је доста Срба из Фоче осуђено за ратне злочине, а да некажњавање злочина над Србима стоји на путу БиХ, као земљи у којој би требало равноправно да живе три народа.

"Ми морамо изабрати пут помирења, али он захтијева управо ово, да сви који су чинили злочине у протеком рату одговарају или, бојим се, да ћемо кренути потпуно другим путем - трајног непријатељства у којем ћемо само чекати неку другу прилику да поново спирала злочина дође до изражаја. Надам се да смо толико паметни, да толико себи желимо добро, да нећемо изабрати овај други пут, него да ћемо кренути путем помирења и заједничког живота, бар једни поред других", истакао је Савчић.

Свједоци злочина у Јошаници изјаве су давали правосудним институцијама у Требињу и Сарајеву, али оптужнице још нису подигнуте.

Мајским сјећањем на "крвави Никољдан", у оквиру којег је и ове године организовано ходочашће од Фоче до споменика у Хоџићима, родбина страдалих Јошаничана из године у годину поручује да никада неће одустати од борбе за правду.

У данашњем маршу, дугом око 14 километара, учествовало је 115 ходочасника, углавном дјеце и младих из фочанских спортских клубова. Организатори парастоса и ходочашћа и ове године биле су Борачка и Организација породица погинулих бораца и цивила из Фоче.

(Срна)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Михаило Микић

29.05.2016 20:03

Муслимани и хрвати морају сами да схвате истину о својим страшним зличинима које су они починили "у име Бога" нд својим сусједима Православним СРБима. Пут помирења међу народима не може да буде без покајања и признавања својих злочина. Колико видимо мало је хрвата и муслимана, ако њих уоште има који се КАЈУ за почињене злочине над СРБима. Зато од помирења на штету СРБа нема више ништа. Сувише су често СРБи опраштали ради лажног мира у кући својим ЏЕЛАТИМА злочине њихове, а муслимани и хрвати у сваком рату кроз почињене геноциде над СРБима потврђују да нам они нису више браћа. Због тога морам Југославене СРБског порекла да упитам колико хрвати и муслимани још СРБа требају да побију да би СРБи схватили да нама они нису браћа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

грађанин

29.05.2016 20:57

Крвав Никољдан био, страшна ноћ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

30.05.2016 11:59

Обзиром да муслимани тврде да су Срби у фбих све добровољно радили, неће ме зачудити да и овај злочин са јасним карактеристикама геноцида, прогласе за добровољно дјело Срба.

ОДГОВОРИТЕ