Put pomirenja traži kažnjavanje za zločin

U Gornjoj Jošanici kod Foče, u selu Hodžići, danas je služen pomen-parastos za 73 srpska civila i vojnika iz tog kraja koji su poginuli u proteklom ratu, od kojih je 56 svirepo ubijeno u zločinu muslimanske vojske 19. decembra 1992. godine.

Republika Srpska 29.05.2016 | 21:58
Put pomirenja traži kažnjavanje za zločin

Na Nikoljdan, prije 24 godine, dok su slavili krsnu slavu, mještane desetak jošaničkih sela pripadnici muslimanske vojske iz Goražda pobili su na najmonstruozniji način, odsijecanjem dijelova tijela.

Sva sela su spaljena, a najmlađe žrtve bili su dvogodišnja Danka Tanović, te brat i sestra - sedmogodišni Dražen i desetogodišnja Dragana Višnjić.

Njihova rođaka od strica Svetlana Višnjić prislužila je danas sedam svijeća. "Tog dana, ubijeni su mi djed i baba, stričevi, dvoje rođaka i strina", kaže Svetlana.

Medicinar u penziji Slavko Đorđević kaže da je sve žrtve, koje je primio u fočanskoj bolnici snimio i da ti snimci svjedoče o svireposti zločinaca.

"Maloj Danki su razbili lobanju, njen mozak sam držao u ruci. Mog zeta su isjekli od stopala do pojasa, iživljavali su se nad žrtvama i zato bih apelovao da se zločinci konačno procesuiraju", rekao je Đorđević.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Milorad Savčić, koji je prisustvovao parastosu, rekao je da je namjera muslimanske vojske bila da pobije sav narod ovog kraja.

"Takva namjera, bez obzira o kom broju stanovnika je riječ, prema tvrdnjama eksperata - pravnika i tužilaca Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju je genocidna namjera, a takvo krivično djelo je djelo genocida", rekao je Savčić.

On je napomenuo da je dosta Srba iz Foče osuđeno za ratne zločine, a da nekažnjavanje zločina nad Srbima stoji na putu BiH, kao zemlji u kojoj bi trebalo ravnopravno da žive tri naroda.

"Mi moramo izabrati put pomirenja, ali on zahtijeva upravo ovo, da svi koji su činili zločine u protekom ratu odgovaraju ili, bojim se, da ćemo krenuti potpuno drugim putem - trajnog neprijateljstva u kojem ćemo samo čekati neku drugu priliku da ponovo spirala zločina dođe do izražaja. Nadam se da smo toliko pametni, da toliko sebi želimo dobro, da nećemo izabrati ovaj drugi put, nego da ćemo krenuti putem pomirenja i zajedničkog života, bar jedni pored drugih", istakao je Savčić.

Svjedoci zločina u Jošanici izjave su davali pravosudnim institucijama u Trebinju i Sarajevu, ali optužnice još nisu podignute.

Majskim sjećanjem na "krvavi Nikoljdan", u okviru kojeg je i ove godine organizovano hodočašće od Foče do spomenika u Hodžićima, rodbina stradalih Jošaničana iz godine u godinu poručuje da nikada neće odustati od borbe za pravdu.

U današnjem maršu, dugom oko 14 kilometara, učestvovalo je 115 hodočasnika, uglavnom djece i mladih iz fočanskih sportskih klubova. Organizatori parastosa i hodočašća i ove godine bile su Boračka i Organizacija porodica poginulih boraca i civila iz Foče.

(Srna)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Михаило Микић

29.05.2016 22:03

Муслимани и хрвати морају сами да схвате истину о својим страшним зличинима које су они починили "у име Бога" нд својим сусједима Православним СРБима. Пут помирења међу народима не може да буде без покајања и признавања својих злочина. Колико видимо мало је хрвата и муслимана, ако њих уоште има који се КАЈУ за почињене злочине над СРБима. Зато од помирења на штету СРБа нема више ништа. Сувише су често СРБи опраштали ради лажног мира у кући својим ЏЕЛАТИМА злочине њихове, а муслимани и хрвати у сваком рату кроз почињене геноциде над СРБима потврђују да нам они нису више браћа. Због тога морам Југославене СРБског порекла да упитам колико хрвати и муслимани још СРБа требају да побију да би СРБи схватили да нама они нису браћа!

ODGOVORITE
Name

građanin

29.05.2016 22:57

Krvav Nikoljdan bio, strašna noć.

ODGOVORITE
Name

Лија

30.05.2016 13:59

Обзиром да муслимани тврде да су Срби у фбих све добровољно радили, неће ме зачудити да и овај злочин са јасним карактеристикама геноцида, прогласе за добровољно дјело Срба.

ODGOVORITE