Обавезе 'Пошта Српске' веће од текуће имовине

Извјештај независне ревизије, објављен на Бањалучкој берзи, потврђује да су краткорочне обавезе овог јавног предузећа Републике Српске на крају прошле године биле веће од његове текуће имовине и то за више од 4,5 милиона КМ.

Република Српска 29.05.2016 | 21:56
Обавезе 'Пошта Српске' веће од текуће имовине

"Ова чињеница указује на постојање значајне неизвјесности која може да изазове сумњу у основу на способност 'Пошта Српске' да послује по начелу сталности пословања", наводи се у извјештају ревизорске куће "Цонфида".

Руководство овог предузећа сматра да ће "Поште", уз подршку оснивача, осигурати неопходна средства за уредно измиривање доспјелих обавеза.

Само трошкови бруто зарада и накнада у "Поштама" лани су износили 39,8 милиона КМ.

Из тог јавног предузећа су раније за бањалучки портал "Цапитал" тврдили да су у току 2015. године имали проблем ликвидности кроз немогућност наплате својих потраживања за пружене услуге буџетским корисницима, што је утицало на кашњење у плаћању пореза и доприноса на лична примања запослених, као и доспјелих обавеза према добављачима.

Стога су планом рада за ову годину планирали да се задуже за пет милиона КМ како би побољшали текућу ликвидност и могли да измирују своје обавезе за порезе и доприносе.

На крају прошле године "Поште Српске" се појављују као тужилац у многобројним судским споровима, али и као тужена страна, потврдила је и независна ревизија.

(Агенције)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

трули

29.05.2016 18:44

Очито је да је у поштама све редовно, прошла година је завршена са благим губитком од 200 000 км, али је очито да се намјерно оборила вриједност акције на берзи и она износи 5% књиговодствене врједности што је потврда да је реч о криминалу као и у свим осталим акцијама, имовина, дјелатност пошта је неспорна и ко то купи сигурно ће да направи прави потез мало растјера те нераднике тј политичке ухљебе и затвори непродуктивне испоставе, а могло се и направити и поштанска банка на начин да се искористи мрежа али банке ће само да пропадају тако да таква могућност отпада.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

29.05.2016 19:56

Да су Поште РС приватна фирма, ово би био разлог за стечај. Нема друге, Поште морају увести нове услуге или купити неку сличну мању фирму и расти преко ње или кренути у неки посао који је много исплатив попут банке или кабловског оператера. Модела за разбој је пуно. Једно је сигурно, Поште су достигле ниво тазвоја који онемогућава даљи развој. Вријеме је за нове послове. Банка је најбоље ријешење. У Хрватској постоји Хрватска поштанска банка (ХПБ), а у Србији Пошта има у понуди кабловски интернет и телевизију. Ја би ишао на обје стране. За то постоји простор пошто ниједна банка не послује ван центра града, а Пошта има своје огранке и у приградским насељима, а што се тиче кабловских оператера слична прича, они покривају само центар града и зграде око центра, а Пошта би имала фактички другу половину територије. Све то може да се изведе без отимања муштерија од конуренције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

30.05.2016 05:56

Зато и служе јавне фирме. Да се пере, обрће, задужује...и после у Скупштини сви руке горе, дуг предје на буџет, и наставља се даље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хихиххи

30.05.2016 14:25

Цекајте да Октан покупује јефтине акције па да му мало и дрзава прода, па да постане 51% власник, па кад онда улети као газда, има да буде најјаце предузеце у РС :)

ОДГОВОРИТЕ