Obaveze 'Pošta Srpske' veće od tekuće imovine

Izvještaj nezavisne revizije, objavljen na Banjalučkoj berzi, potvrđuje da su kratkoročne obaveze ovog javnog preduzeća Republike Srpske na kraju prošle godine bile veće od njegove tekuće imovine i to za više od 4,5 miliona KM.

Republika Srpska 29.05.2016 | 21:56
Obaveze 'Pošta Srpske' veće od tekuće imovine

"Ova činjenica ukazuje na postojanje značajne neizvjesnosti koja može da izazove sumnju u osnovu na sposobnost 'Pošta Srpske' da posluje po načelu stalnosti poslovanja", navodi se u izvještaju revizorske kuće "Confida".

Rukovodstvo ovog preduzeća smatra da će "Pošte", uz podršku osnivača, osigurati neophodna sredstva za uredno izmirivanje dospjelih obaveza.

Samo troškovi bruto zarada i naknada u "Poštama" lani su iznosili 39,8 miliona KM.

Iz tog javnog preduzeća su ranije za banjalučki portal "Capital" tvrdili da su u toku 2015. godine imali problem likvidnosti kroz nemogućnost naplate svojih potraživanja za pružene usluge budžetskim korisnicima, što je uticalo na kašnjenje u plaćanju poreza i doprinosa na lična primanja zaposlenih, kao i dospjelih obaveza prema dobavljačima.

Stoga su planom rada za ovu godinu planirali da se zaduže za pet miliona KM kako bi poboljšali tekuću likvidnost i mogli da izmiruju svoje obaveze za poreze i doprinose.

Na kraju prošle godine "Pošte Srpske" se pojavljuju kao tužilac u mnogobrojnim sudskim sporovima, ali i kao tužena strana, potvrdila je i nezavisna revizija.

(Agencije)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

truli

29.05.2016 18:44

Očito je da je u poštama sve redovno, prošla godina je završena sa blagim gubitkom od 200 000 km, ali je očito da se namjerno oborila vrijednost akcije na berzi i ona iznosi 5% knjigovodstvene vrjednosti što je potvrda da je reč o kriminalu kao i u svim ostalim akcijama, imovina, djelatnost pošta je nesporna i ko to kupi sigurno će da napravi pravi potez malo rastjera te neradnike tj političke uhljebe i zatvori neproduktivne ispostave, a moglo se i napraviti i poštanska banka na način da se iskoristi mreža ali banke će samo da propadaju tako da takva mogućnost otpada.....

ODGOVORITE
Name

Direkt

29.05.2016 19:56

Da su Pošte RS privatna firma, ovo bi bio razlog za stečaj. Nema druge, Pošte moraju uvesti nove usluge ili kupiti neku sličnu manju firmu i rasti preko nje ili krenuti u neki posao koji je mnogo isplativ poput banke ili kablovskog operatera. Modela za razboj je puno. Jedno je sigurno, Pošte su dostigle nivo tazvoja koji onemogućava dalji razvoj. Vrijeme je za nove poslove. Banka je najbolje riješenje. U Hrvatskoj postoji Hrvatska poštanska banka (HPB), a u Srbiji Pošta ima u ponudi kablovski internet i televiziju. Ja bi išao na obje strane. Za to postoji prostor pošto nijedna banka ne posluje van centra grada, a Pošta ima svoje ogranke i u prigradskim naseljima, a što se tiče kablovskih operatera slična priča, oni pokrivaju samo centar grada i zgrade oko centra, a Pošta bi imala faktički drugu polovinu teritorije. Sve to može da se izvede bez otimanja mušterija od konurencije.

ODGOVORITE
Name

Dragan

30.05.2016 05:56

Zato i služe javne firme. Da se pere, obrće, zadužuje...i posle u Skupštini svi ruke gore, dug predje na budžet, i nastavlja se dalje.

ODGOVORITE
Name

hihihhi

30.05.2016 14:25

Cekajte da Oktan pokupuje jeftine akcije pa da mu malo i drzava proda, pa da postane 51% vlasnik, pa kad onda uleti kao gazda, ima da bude najjace preduzece u RS :)

ODGOVORITE