Потребно креирати стабилно окружење

Лидери региона обећали су да ће у наредном периоду градити повјерење и разумијевање у циљу превазилажења разлика и креирања стабилног окружења. 

Босна и Херцеговина 29.05.2016 | 15:37
Потребно креирати стабилно окружење

Састанку су данас присуствовали Томислав Николић, предсједник Србије, Колинда Грабар-Китаровић, предсједник Хрватске, Словеније Борут Пахор, Македоније Ðорђе Иванов, Албаније Бујар Нишани, Црне Горе Филип Вујановић, косовски предсједник Хашим Тачи, као и чланови Предсједништва БиХ, док је специјални гост предсједник Италије Серђо Матарела.

Бакир Изетбеговић, предсједавајући Предсједништва БиХ казао је данас након завршетка састанка „Брдо-Бријуни“ да су током састанка предсједници имали отворен разговор и размјену мишљења, те да је закључено да без стабилности нема напретка.

„Креирање стабилног окружења је на нама и вријеме је да то учинимо. Вријеме је да превазиђемо разлике и да прошлост оставимо п острани, јер је не моћемо промијенити“, рекао је Изетбеговић.

Додао је да повјерење земаља региона могу градити властитим напорима, да изађу из погрешних шаблона.

„Морамо исправно тумачити и одредити шта је у најбољем интересу народа који представљамо“, рекао је Изетбеговић.

Нагласио је да су се учесници процеса „Брдо-Бријуни“ обавезали да ће градити повјерење и разумијевање у циљу рјешавања разлика, да ће искрено подржавати напоре за интеграције региона у ЕУ, да ће предузети конкретне кораке у рјешавању отворених питања, укључујући и споразум о сукцесији, те да ће се сви суздржати од реторике која доводи до нестабилности.

„Такође, смо се обавезали и да ћемо радити на родној ранвопранвости, на образовном систему, побољшању економије ккао би спријечили одлијев мозгова из наших држава, те да ћемо наставити унапређивати нашу повезаност“, рекао је Изетбеговић.

Изразио је увјерење да би пуна интеграција југосисточне Европе у ЕУ употпунила њену визију. Најавио је да ће наредне године процес „Брдо-Бријуни“ бити одржан у Македонији.

Борут Пахор, предсједник Словеније упозорио је да ће се у сљедећим мјесецима европска економија више бавити сама собом, али да то не смије успорити процесе реформе у државама које аплицирају за чланство у ЕУ.

„Ти процеси морају ичи напријед и ми морамо радити заједно у региону, без обзира на различите ставове. Не видим комплетне ЕУ без свих држава с овог подручја у њој“, рекао је Пахор. Колинда Грабар Китаровић, предсједница Хрватске казала је на данашњој конференцији за медије да је помало забринута стањем у ЕУ када је ријеч о проширењу и консолидацији.

„Добра је вијест да је Црна Гора добила приступницу НАТО-у, али исто ткао желимо видјети напредак БиХ и Македоније за чланство у ЕУ и НАТО-у“, рекла је Грабар.Китаревић. Нагласила је да, у духу добросусједских ондоса, Хрватска жели радити на политичкој потпори проширењу ЕУ и уласку земља из региона, те да је током састнака било ријечи и о економској сарадњи и инфраструктурним пројектима, али и о сарадњи у области сигурности и борбе против тероризма.

Напоменула је да је разговарала са Томиславом Николићем, предсједником Србије и да су имали отворену расправу.

„Хрватска не блокира, нити жели блокирати Србију у преговорима за приступање ЕУ. Оно на чему ћемо устрајати је испуњавање свих мјерила и критерија за чланство из процеса Споразума о стабилизацији и придруживању. Позвала сам предсједника Николича да Хрватска и Србија сједну за сто и да ријеше питање 23“, рекла је Грабар-Китаревић.

Серђо Матарела, предсједник Републике Италије казао је да ће ова земља наставити давати подршку земљама југоисточне Европе за улазак у ЕУ.

„Италија је увјерена у чињеницу да ЕУ неће бити поптпуна све док све док се у њу не укључе земље југоистичне Европе. Стога пружамо подршку да се то постигне на најбржи начин. Италија је увјерена да изазове с којима смо суочени не може рјешавати само једна земља. Миграције, екстремизам, тероризам не може рјешавати само једна земља, морају сви сарађиваит. Италија је убјеђена у добробит проширења ЕУ".

(Независне новине)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Цазин

29.05.2016 13:56

Они обецали ниста од тог а дао бог среце па да нисам у праву

ОДГОВОРИТЕ
Name

валтер

29.05.2016 14:00

Како да не , одкад знам ове њухе само обецавају , ради лицног интреса су спремни на све , систем им је , завади па владај !

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

29.05.2016 14:20

Самит моцних -7.......!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милица

29.05.2016 14:24

,,Креирање стабилног окружења је на нама и вријеме је да то учинимо,, рече Изетбеговић након 21 годину од рата !! Треба му 21 годину да то схвати а требаће још толико да почне радити на креирању стабилног окрузења!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ех

29.05.2016 14:53

Боље икад него никад

Name

Цезар

29.05.2016 14:40

Само њих растјерати, па це бити стабилно.

ОДГОВОРИТЕ