Potrebno kreirati stabilno okruženje

Lideri regiona obećali su da će u narednom periodu graditi povjerenje i razumijevanje u cilju prevazilaženja razlika i kreiranja stabilnog okruženja. 

Bosna i Hercegovina 29.05.2016 | 15:37
Potrebno kreirati stabilno okruženje

Sastanku su danas prisustvovali Tomislav Nikolić, predsjednik Srbije, Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatske, Slovenije Borut Pahor, Makedonije Ðorđe Ivanov, Albanije Bujar Nišani, Crne Gore Filip Vujanović, kosovski predsjednik Hašim Tači, kao i članovi Predsjedništva BiH, dok je specijalni gost predsjednik Italije Serđo Matarela.

Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH kazao je danas nakon završetka sastanka „Brdo-Brijuni“ da su tokom sastanka predsjednici imali otvoren razgovor i razmjenu mišljenja, te da je zaključeno da bez stabilnosti nema napretka.

„Kreiranje stabilnog okruženja je na nama i vrijeme je da to učinimo. Vrijeme je da prevaziđemo razlike i da prošlost ostavimo p ostrani, jer je ne moćemo promijeniti“, rekao je Izetbegović.

Dodao je da povjerenje zemalja regiona mogu graditi vlastitim naporima, da izađu iz pogrešnih šablona.

„Moramo ispravno tumačiti i odrediti šta je u najboljem interesu naroda koji predstavljamo“, rekao je Izetbegović.

Naglasio je da su se učesnici procesa „Brdo-Brijuni“ obavezali da će graditi povjerenje i razumijevanje u cilju rješavanja razlika, da će iskreno podržavati napore za integracije regiona u EU, da će preduzeti konkretne korake u rješavanju otvorenih pitanja, uključujući i sporazum o sukcesiji, te da će se svi suzdržati od retorike koja dovodi do nestabilnosti.

„Takođe, smo se obavezali i da ćemo raditi na rodnoj ranvopranvosti, na obrazovnom sistemu, poboljšanju ekonomije kkao bi spriječili odlijev mozgova iz naših država, te da ćemo nastaviti unapređivati našu povezanost“, rekao je Izetbegović.

Izrazio je uvjerenje da bi puna integracija jugosistočne Evrope u EU upotpunila njenu viziju. Najavio je da će naredne godine proces „Brdo-Brijuni“ biti održan u Makedoniji.

Borut Pahor, predsjednik Slovenije upozorio je da će se u sljedećim mjesecima evropska ekonomija više baviti sama sobom, ali da to ne smije usporiti procese reforme u državama koje apliciraju za članstvo u EU.

„Ti procesi moraju iči naprijed i mi moramo raditi zajedno u regionu, bez obzira na različite stavove. Ne vidim kompletne EU bez svih država s ovog područja u njoj“, rekao je Pahor. Kolinda Grabar Kitarović, predsjednica Hrvatske kazala je na današnjoj konferenciji za medije da je pomalo zabrinuta stanjem u EU kada je riječ o proširenju i konsolidaciji.

„Dobra je vijest da je Crna Gora dobila pristupnicu NATO-u, ali isto tkao želimo vidjeti napredak BiH i Makedonije za članstvo u EU i NATO-u“, rekla je Grabar.Kitarević. Naglasila je da, u duhu dobrosusjedskih ondosa, Hrvatska želi raditi na političkoj potpori proširenju EU i ulasku zemlja iz regiona, te da je tokom sastnaka bilo riječi i o ekonomskoj saradnji i infrastrukturnim projektima, ali i o saradnji u oblasti sigurnosti i borbe protiv terorizma.

Napomenula je da je razgovarala sa Tomislavom Nikolićem, predsjednikom Srbije i da su imali otvorenu raspravu.

„Hrvatska ne blokira, niti želi blokirati Srbiju u pregovorima za pristupanje EU. Ono na čemu ćemo ustrajati je ispunjavanje svih mjerila i kriterija za članstvo iz procesa Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Pozvala sam predsjednika Nikoliča da Hrvatska i Srbija sjednu za sto i da riješe pitanje 23“, rekla je Grabar-Kitarević.

Serđo Matarela, predsjednik Republike Italije kazao je da će ova zemlja nastaviti davati podršku zemljama jugoistočne Evrope za ulazak u EU.

„Italija je uvjerena u činjenicu da EU neće biti poptpuna sve dok sve dok se u nju ne uključe zemlje jugoistične Evrope. Stoga pružamo podršku da se to postigne na najbrži način. Italija je uvjerena da izazove s kojima smo suočeni ne može rješavati samo jedna zemlja. Migracije, ekstremizam, terorizam ne može rješavati samo jedna zemlja, moraju svi sarađivait. Italija je ubjeđena u dobrobit proširenja EU".

(Nezavisne novine)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Cazin

29.05.2016 13:56

Oni obecali nista od tog a dao bog srece pa da nisam u pravu

ODGOVORITE
Name

valter

29.05.2016 14:00

Kako da ne , odkad znam ove njuhe samo obecavaju , radi licnog intresa su spremni na sve , sistem im je , zavadi pa vladaj !

ODGOVORITE
Name

rodjo

29.05.2016 14:20

Samit mocnih -7.......!

ODGOVORITE
Name

Milica

29.05.2016 14:24

,,Kreiranje stabilnog okruženja je na nama i vrijeme je da to učinimo,, reče Izetbegović nakon 21 godinu od rata !! Treba mu 21 godinu da to shvati a trebaće još toliko da počne raditi na kreiranju stabilnog okruzenja!

ODGOVORITE
Name

eh

29.05.2016 14:53

Bolje ikad nego nikad

Name

Cezar

29.05.2016 14:40

Samo njih rastjerati, pa ce biti stabilno.

ODGOVORITE