Сјећања Владимира Југовића на 1991. годину и покоравање Европе и свијета...

Када сам као дечак сањао да играм за Звезду, нисам сањао да ће она покорити Европу и свет! "И да ћу баш ја бити у том тиму. Мало која генерација успе да добије тај печат квалитета. Звезда је те 1991. направила најбоље вино. Те године била је одлична берба", рекао је чувени ас црвено-белих.

Фудбал 29.05.2016 | 22:40
Сјећања Владимира Југовића на 1991. годину и покоравање Европе и свијета...

Легендарни Владимир Југовић присетио се најлепших тренутака у историји Црвене звезде, које је заједно са најуспешнијом генерацијом клуба из Љутице Богдана стварао пре тачно 25 година. Чувени Југа је у великом интервјуу за Недељник говорио о томе како се Звезда на данашњи дан попела на кров Европе, касније и света, као и ко је најзаслужниј за ту титулу.

Све је то личило као остварање једног невероватног сна.

"Када сам као дечак сањао да заиграм за Звезду, нисам сањао да ће Звезда освојити Европу и свет. И да ћу баш ја бити у том тиму. Мало која генерација успе да добије тај печат квалитета. Звезда је те 1991. направила најбоље вино. Те године била је одлична берба", рекао је за Недељник Владимир Југовић, најуспешнији српски фудбалер по броју освојених европских и светских титула.

Овај јубилеј био је повод за велику животну исповест једног најуспешнијих српских фудбалера у историји.

"Кад играте против тако великих клубова, онда се јави жеља да освојите и тај трофеј. Та генерација је сањала да игра против Реал Мадрида. Али оно што је био наш квалитет јесте да се нисмо плашили ни тако великог Реала, ни Бајерна, ни Марсеља у финалу", присетио се у разговоруЈуговић.

У целој серији утакмица Купа шампиона у тој сезони најтеже било на почетку, против Швајцарског Грасхоперса.

"У Београду смо одиграли 1:1. Била је та почетна нервоза, примили смо први гол, изједначили, али осећало се да можемо даље. Тек у Цириху смо укапирали колико смо бољи од њих. Добили смо их 4:1, а тренер тог Грасхоперса био је Хицфелд. А сви знамо ко је велики Хицфелд".

Југовић у историјском успеху посебно истакао улогу тренера Љупка Петровића, истичићу да му још увек није јасно зашто он никада није добио прилику да буде селектор.

"Имали смо срећу да направимо одличан тим, да имамо супер тренера, супер организован клуб, најбоље навијаче. Звезда је тада заправо имала све. И голгетера, и техничаре, и ратнике, и брзину. Свако је на својој позицији био најбољи у том тренутку у Југославији. И то је био одлучујући фактор".

Југовић је напоменуо да иако је бивша Југославија почела да се распада, а у тиму Звезде су играли играчи који потичу из готово свих југословенских република, то се у екипи није могло осетити.

"Имали смо веру, самопоуздање, и младост, и искуство, и квалитет. Било је ту много међусобног поштовања. И од тренера, и од Цвелета, и од Џаје, и целе управе, и навијача. Осећало се присуство новца. И да се други не увреде, али та генерација је ударила жиг и Звезде и српског фудбала. Али ништа није случајно", каже Југовић.

На питање да ли је вођство клуба на челу са Џајићем и Цветковиће најзаслужније за освојену титулу, Југовић одговара:

"Велико поштовање и Цвелету и Џаји. Али опет, знате шта? Зашто не мало раније и зашто не мало касније? Џаја је велики познавалац фудбала, Цвеле је топ менаџер, али зашто Звезда није узела те трофеје 1990. или 1994?".

Извор: моззартспорт/Недељник

Коментари / 0

Оставите коментар