Sjećanja Vladimira Jugovića na 1991. godinu i pokoravanje Evrope i svijeta...

Kada sam kao dečak sanjao da igram za Zvezdu, nisam sanjao da će ona pokoriti Evropu i svet! "I da ću baš ja biti u tom timu. Malo koja generacija uspe da dobije taj pečat kvaliteta. Zvezda je te 1991. napravila najbolje vino. Te godine bila je odlična berba", rekao je čuveni as crveno-belih.

Fudbal 29.05.2016 | 22:40
Sjećanja Vladimira Jugovića na 1991. godinu i pokoravanje Evrope i svijeta...

Legendarni Vladimir Jugović prisetio se najlepših trenutaka u istoriji Crvene zvezde, koje je zajedno sa najuspešnijom generacijom kluba iz Ljutice Bogdana stvarao pre tačno 25 godina. Čuveni Juga je u velikom intervjuu za Nedeljnik govorio o tome kako se Zvezda na današnji dan popela na krov Evrope, kasnije i sveta, kao i ko je najzaslužnij za tu titulu.

Sve je to ličilo kao ostvaranje jednog neverovatnog sna.

"Kada sam kao dečak sanjao da zaigram za Zvezdu, nisam sanjao da će Zvezda osvojiti Evropu i svet. I da ću baš ja biti u tom timu. Malo koja generacija uspe da dobije taj pečat kvaliteta. Zvezda je te 1991. napravila najbolje vino. Te godine bila je odlična berba", rekao je za Nedeljnik Vladimir Jugović, najuspešniji srpski fudbaler po broju osvojenih evropskih i svetskih titula.

Ovaj jubilej bio je povod za veliku životnu ispovest jednog najuspešnijih srpskih fudbalera u istoriji.

"Kad igrate protiv tako velikih klubova, onda se javi želja da osvojite i taj trofej. Ta generacija je sanjala da igra protiv Real Madrida. Ali ono što je bio naš kvalitet jeste da se nismo plašili ni tako velikog Reala, ni Bajerna, ni Marselja u finalu", prisetio se u razgovoruJugović.

U celoj seriji utakmica Kupa šampiona u toj sezoni najteže bilo na početku, protiv Švajcarskog Grashopersa.

"U Beogradu smo odigrali 1:1. Bila je ta početna nervoza, primili smo prvi gol, izjednačili, ali osećalo se da možemo dalje. Tek u Cirihu smo ukapirali koliko smo bolji od njih. Dobili smo ih 4:1, a trener tog Grashopersa bio je Hicfeld. A svi znamo ko je veliki Hicfeld".

Jugović u istorijskom uspehu posebno istakao ulogu trenera Ljupka Petrovića, ističiću da mu još uvek nije jasno zašto on nikada nije dobio priliku da bude selektor.

"Imali smo sreću da napravimo odličan tim, da imamo super trenera, super organizovan klub, najbolje navijače. Zvezda je tada zapravo imala sve. I golgetera, i tehničare, i ratnike, i brzinu. Svako je na svojoj poziciji bio najbolji u tom trenutku u Jugoslaviji. I to je bio odlučujući faktor".

Jugović je napomenuo da iako je bivša Jugoslavija počela da se raspada, a u timu Zvezde su igrali igrači koji potiču iz gotovo svih jugoslovenskih republika, to se u ekipi nije moglo osetiti.

"Imali smo veru, samopouzdanje, i mladost, i iskustvo, i kvalitet. Bilo je tu mnogo međusobnog poštovanja. I od trenera, i od Cveleta, i od Džaje, i cele uprave, i navijača. Osećalo se prisustvo novca. I da se drugi ne uvrede, ali ta generacija je udarila žig i Zvezde i srpskog fudbala. Ali ništa nije slučajno", kaže Jugović.

Na pitanje da li je vođstvo kluba na čelu sa Džajićem i Cvetkoviće najzaslužnije za osvojenu titulu, Jugović odgovara:

"Veliko poštovanje i Cveletu i Džaji. Ali opet, znate šta? Zašto ne malo ranije i zašto ne malo kasnije? Džaja je veliki poznavalac fudbala, Cvele je top menadžer, ali zašto Zvezda nije uzela te trofeje 1990. ili 1994?".

Izvor: mozzartsport/Nedeljnik

Komentari / 0

Ostavite komentar