Ноле опет одушевио свијет: Извините, а шта је са Бразилцима?!

Спортисти имају баш различите погледе на здравствену угроженост која им прети на овогодишњим Олимпијским играма у Рио де Жанеиру. Опасност није мала, али се некако баш мишљење Новака Ђоковића издвојило од свих осталих.

Тенис 03.06.2016 | 18:20
Ноле опет одушевио свијет: Извините, а шта је са Бразилцима?!

Бразил је највише погођен вирусом Зика. Тамо је више од милион и по оболелих. Тренутно, не постоји лек против те болести, просто се само лече симптоми инфекције који личе на грип. Оно што је опасно код вируса Зика је што постоје озбиљне сумње да труднице које су њиме инфициране могу да роде бебу с микроцефалијом. Тада обим главе новорођенчета износи мање од 32 центиметра, што омета даљи развој детета. Одрасли се још и некако извуку из проблема, који се манифестује грозницом, главобољом, боловима у мишићима, али... чињеница да скоро 70% заражених уопште нема те симптоме, па се болест шири а да то многи и не знају, као и чињеница да је заиста огроман број беба које се рађају са микроцефалијом баш зато што су им маме заражене Зиком, разлози су за забринутост. Тим пре што вирус који превасходно преносе комарци - може да се преноси и сексуалним путем.

И, минулих седмица је било разноразних информација о овој нимало наивној епидемији. Те покушаји стручних особа да ургирају код Међународног олимпијског комитета да се Игре одложе, или, ако већ морају да буду од 5. до 21. августа - да се "помере" у другу земљу; те производња специјалних кондома, чему су прибегли у аустралијској олимпијској делегацији, или специјалних дресова, што је осмислила Јужна Кореја.

Али, када је о тенисерима реч, они су посебна прича.

"Ја уопште не разумем ту помпу око Олимпијских игара. Нити се добијају АТП поени, нити постоји новчани наградни фонд. Мени је то као тениски туризам", рекао је контроверзни Летонац Ернестс Гулбис, који уопште нема намеру да се надмеће у Рију.

Серена Вилијамс, међутим, једва чека Игре. Али...

"Наравно да је Зика вирус тема о којој размишљам. Просто ћу морати да будем супер-заштићена тамо", рекла је 34-годишња тениска легенда.

А Новак?

Новак није размишљао само о себи. И, у томе је његова величина.

"Искрено, не знам више ни шта да мислим о томе. У овом тренутку, наравно, планирам да учествујем на Олимпијским играма. Ту се ништа не мења. Само размишљање о отказивању Игара ми делује незамисливо, многи људи су већ испланирали пут и боравак у Рију. Али, здравље јесте најбитније. И, кад смо код тога, зар не би требало да се размишља другачије, не само о људима који стижу у Рио де Жанеиро? А шта ћемо са народом који живи тамо, разумете ме? Не прича се о њима много.... Просто, мислим да треба да посматрамо ствари из другачије перспективе, како бисмо дошли до правог закључка. Људи, размислите и сами - кроз шта све сада пролазе Бразилци? Знам да су Олимпијске игре велика ствар, али требало би да размишљамо о оном народу тамо. О њима, који ову причу проживљавају док ми о њој говоримо. Тек тада можемо да дођемо до правих закључака", рекао је Ноле новинарима на Ролан Гаросу и оставио их без текста.

Зато је, вероватно, и први. Јер не ставља себе на прво место. Сасвим добра лекција и за нас остале.

Извор: блиц.рс

Коментари / 0

Оставите коментар