Nole opet oduševio svijet: Izvinite, a šta je sa Brazilcima?!

Sportisti imaju baš različite poglede na zdravstvenu ugroženost koja im preti na ovogodišnjim Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru. Opasnost nije mala, ali se nekako baš mišljenje Novaka Đokovića izdvojilo od svih ostalih.

Tenis 03.06.2016 | 18:20
Nole opet oduševio svijet: Izvinite, a šta je sa Brazilcima?!

Brazil je najviše pogođen virusom Zika. Tamo je više od milion i po obolelih. Trenutno, ne postoji lek protiv te bolesti, prosto se samo leče simptomi infekcije koji liče na grip. Ono što je opasno kod virusa Zika je što postoje ozbiljne sumnje da trudnice koje su njime inficirane mogu da rode bebu s mikrocefalijom. Tada obim glave novorođenčeta iznosi manje od 32 centimetra, što ometa dalji razvoj deteta. Odrasli se još i nekako izvuku iz problema, koji se manifestuje groznicom, glavoboljom, bolovima u mišićima, ali... činjenica da skoro 70% zaraženih uopšte nema te simptome, pa se bolest širi a da to mnogi i ne znaju, kao i činjenica da je zaista ogroman broj beba koje se rađaju sa mikrocefalijom baš zato što su im mame zaražene Zikom, razlozi su za zabrinutost. Tim pre što virus koji prevashodno prenose komarci - može da se prenosi i seksualnim putem.

I, minulih sedmica je bilo raznoraznih informacija o ovoj nimalo naivnoj epidemiji. Te pokušaji stručnih osoba da urgiraju kod Međunarodnog olimpijskog komiteta da se Igre odlože, ili, ako već moraju da budu od 5. do 21. avgusta - da se "pomere" u drugu zemlju; te proizvodnja specijalnih kondoma, čemu su pribegli u australijskoj olimpijskoj delegaciji, ili specijalnih dresova, što je osmislila Južna Koreja.

Ali, kada je o teniserima reč, oni su posebna priča.

"Ja uopšte ne razumem tu pompu oko Olimpijskih igara. Niti se dobijaju ATP poeni, niti postoji novčani nagradni fond. Meni je to kao teniski turizam", rekao je kontroverzni Letonac Ernests Gulbis, koji uopšte nema nameru da se nadmeće u Riju.

Serena Vilijams, međutim, jedva čeka Igre. Ali...

"Naravno da je Zika virus tema o kojoj razmišljam. Prosto ću morati da budem super-zaštićena tamo", rekla je 34-godišnja teniska legenda.

A Novak?

Novak nije razmišljao samo o sebi. I, u tome je njegova veličina.

"Iskreno, ne znam više ni šta da mislim o tome. U ovom trenutku, naravno, planiram da učestvujem na Olimpijskim igrama. Tu se ništa ne menja. Samo razmišljanje o otkazivanju Igara mi deluje nezamislivo, mnogi ljudi su već isplanirali put i boravak u Riju. Ali, zdravlje jeste najbitnije. I, kad smo kod toga, zar ne bi trebalo da se razmišlja drugačije, ne samo o ljudima koji stižu u Rio de Žaneiro? A šta ćemo sa narodom koji živi tamo, razumete me? Ne priča se o njima mnogo.... Prosto, mislim da treba da posmatramo stvari iz drugačije perspektive, kako bismo došli do pravog zaključka. Ljudi, razmislite i sami - kroz šta sve sada prolaze Brazilci? Znam da su Olimpijske igre velika stvar, ali trebalo bi da razmišljamo o onom narodu tamo. O njima, koji ovu priču proživljavaju dok mi o njoj govorimo. Tek tada možemo da dođemo do pravih zaključaka", rekao je Nole novinarima na Rolan Garosu i ostavio ih bez teksta.

Zato je, verovatno, i prvi. Jer ne stavlja sebe na prvo mesto. Sasvim dobra lekcija i za nas ostale.

Izvor: blic.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar